Robotul Ion de la Guvern s-a făcut de râs la prima întâlnire cu elevii
Consilierul Ion al prim-ministrului Nicolae Ciucă a avut prima ieşire în public, o întâlnire cu elevii de la Liceul „Aurel Vlaicu” din București. Spre marea dezamăgire a copiilor, robotul despre care guvernul susține că s-ar baza pe inteligenţă artificială nu s-a ridicat deloc la cerințele elevilor care i-au pus tot felul de întrebări. Ion nu a știut să răspundă, iar creatorul său, i-a salvat onoarea spunând că trebuie resetat.
”Bună ziua. Eu sunt Ion, consilierul dvs. Îmi propun să ascult cu atenţie şi să înţeleg problemele dvs.”, s-a prezentat Ion, consilierul robot, în faţa elevilor. A fost imediat ”luat la întrebări” de elevii foarte curioși, doar că surpriză. Inteligența artificială a dispărut.
Elev: ”Eu cred că în primul rând ar trebui să integrăm în şcoli un mod de educaţie tehnologică deoarece România are această stigmă de dezvoltare şi evoluţie.”
Ion a tăcut.
Una din întrebările care l-au ”blocat” pe Ion a fost despre salarii și despre locurile de muncă, o temă de mare interes pentru cei tineri. Dar Ion a tăcut.
Elev: ”Eu cred că statul român ar trebui să facă mai multe locuri de muncă”.
Specialist: ”A înțeles doar statul român. Hai să-i dăm o resetare”.
Specialist: ”De exemplu, acum nu a înţeles cuvântul magic, dar poţi reîncerca.”
Pentru a-l mai salva pe consilierul Ion din unele situaţii stânjenitoare, reprezentantul companiei care l-a creat a venit de fiecare dată cu explicaţii:
„Ion în momentul de faţă funcţionează ca un consilier. Este o confuzie generală că Ion ar trebui să aibă un comportament similar ChatGPT. ChatGPT răspunde la întrebări. Rolul lui Ion este să colecteze informaţii de la poporul român. Cum face chestia asta? Noi am dezvoltat acest AI care în baza răspunsurilor pe care le dai, formulează din în ce mai multe întrebări”.
Evenimentul de la Liceul „Aurel Vlaicu”, moderat de ministrul Inovării, Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a durat câteva zeci de minute şi s-a încheiat cu o dezamăgire pentru tineri. Consilierul Ion nu a vrut să îşi ia la revedere de la reprezentantul companiei care l-a creat. În timp ce acesta tot încerca să îşi ia rămas bun, pe ecran, Ion afişa „Bună ziua!”. Concluzia a fost una singură:
”La revedere Ion! La revedere Ion! Cred că… Resetare Ion!”