România vrea să dea lovitura cu o afacere care face ravagii în Turcia și Bulgaria. Despre ce este vorba

România ar putea dezvolta ferme marine pentru creșterea midiilor, stridiilor și a diferitelor specii de pești caracteristice zonei Mării Mediterane.

România ar putea dezvolta ferme marine / foto; Pixabay
România ar putea dezvolta ferme marine / foto; Pixabay

Administrația Națională "Apele Române" a anunțat recent lansarea unei licitații pentru 28 de perimetre disponibile în largul Mării Negre, marcând un pas important spre diversificarea resurselor marine.

Primele cuști experimentale cu stridii franțuzești au fost deja amplasate în largul Mării Negre de către echipa de biologi de la Constanța, într-un demers care deschide calea către o potențială industrie de acvacultură marină pe litoralul românesc.

La Bulgari, industria e deja prosperă

În țările vecine, precum Bulgaria, această industrie este deja bine dezvoltată și funcționează cu succes de peste două decenii. Producția anuală de midii și stridii în Bulgaria depășește mii de tone, ceea ce evidențiază potențialul ridicat al acestei activități și pe teritoriul României.

Biologul Victor Niță, la Antena 3 CNN, explică inovația adusă de tehnologia cuștilor importate din Noua Zeelandă, care este implementată pentru prima dată în România, dar și în întregul bazin al Mării Negre.

„Această tehnologie cu cuștile noi de proveniență Noua Zeelandă este pentru prima dată testată în România și în bazinul Mării Negre. Stridiile, de asemenea stridia japoneză, este de proveniență Italia. O vom testa în condițiile litoralului nostru cu succes", a precizat Niță. Aceste cuști au fost amplasate la o distanță de aproximativ trei kilometri de țărm, iar cercetătorii le vor monitoriza lunar pentru a observa adaptabilitatea stridiilor la condițiile specifice ale Mării Negre.

Leonardo Aguiari, specialist în acvacultură, a subliniat importanța adaptării acestei specii, explicând traseul stridiilor care s-au născut în Franța în martie 2024 și au crescut în Italia până au atins o dimensiune adecvată.

„Este o specie care s-a născut în Franța în martie 2024 și au ajuns în Italia când aveau dimensiunea de un milimetru. Au ajuns la această dimensiune în câteva luni. Dacă condițiile din Marea Neagră vor fi bune și potrivite pentru această specie, probabil într-un an vor fi bune de mâncat”, a menționat Aguiari.

Dezvoltarea acestui sector a atras deja interesul investitorilor, care se pregătesc să demareze proiecte de amenajare subacvatică. Mirică Crivăț, unul dintre acești investitori, a detaliat eforturile depuse pentru crearea unui cadru legal adecvat.

„După 2016, s-au demarat un program și un proiect cu institutul și cu toți cei abilitați să creeze un cadru legal cât mai aproape de adevăr. Este singura activitate de acvacultură marină la Marea Neagră, la litoralul românesc al Mării Negre. Și suntem ultima țară care facem așa ceva. Probabil calitatea gustativă a lor va fi mai bună decât cea din Italia, e testată de mine 20 de ani”, a spus Crivăț, subliniind potențialul calitativ al acestor produse marine.

În prezent, cei mai mari producători de midii și stridii de la Marea Neagră sunt Turcia, Bulgaria, Rusia și Georgia, iar România ar putea deveni un nou competitor în acest sector.

Astfel, deschiderea acestor perimetre pentru acvacultură ar putea transforma litoralul românesc într-un important pol de producție marină, beneficiind de o industrie care promite să aducă profituri considerabile și să stimuleze economia locală.

Alegeri parlamentare 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, Prințul William, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 masca pentru par uscat jpg jpeg
shutterstock 2450417569 jpg
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 20 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
vladimir putin gettyimages jpg
Marcel Ciolacu declaratii dupa alegerile parlamentare 2024  Foto Inquam Photos  Octav ganea (6) jpg
Gara de Nord FOTO Shutterstock jpg
cuvant pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net