Crăciun 2023, record de tragedii. Mai multe situații de urgență față de 2022. Sfaturi de la salvatori

Ultima actualizare:

Pompierii și-au făcut binațnțul intervențiilor de până acum de Sărbători. Aproape 5.000 de pompieri s-au aflat zilnic, la datorie iar cel mai grav eveniment a fost incendiul de la Ferma Dacilor din localitatea prahoveană Tohani, soldat cu 7 morți și o persoană dispărută. Raportat la perioada similară a anului trecut, în acest an s-a înregistrat o creștere  cu aproape 8% a numărului situațiilor de urgență la care pompierii au intervenit. 

Incendiul de la Ferma Dacilor din localitatea Tohani
Incendiul de la Ferma Dacilor este cel mai grav eveniment petrecut de Sărbători. Captură digi24.ro

Raportul salvatorilor din Ministerul de Interne 

Pentru a vă face o idee, conform unui raport al Departamentului pentur Situații de Urgență, până acum s-au înregistrat 8.352 de situații de urgență. Cele mai multe dintre acestea au fost apeluri primite pentru acordarea asistenței medicale, în urma cărora echipajele SMURD au acordat sprijin pentru aproape 7.000 de persoane.  

De asemenea, salvatorii au intervenit în 45 de situații pentru descarcerarea victimelor rezultate în urma accidentelor rutiere și în 961 de misiuni destinate protejării comunităților. 

 Raportat la perioada similară a anului trecut, în acest an s-a înregistrat o creștere  cu aproape 8% a numărului situațiilor de urgență la care pompierii au intervenit.  

Această majorare a numărului cazurilor gestionate de salvatori este cauzată, în mare parte, de intensificarea solicitărilor primite pentru acordarea asistenței medicale de urgență, de la 6.540 de cazuri SMURD înregistrate în perioada 22-26 decembrie 2022 la 6.898 de cazuri SMURD în perioada 22-26 decembrie

 Sfaturi de la salvatori pentru evitarea incendiilor 

-Recomandăm cetățenilor ca în această perioadă să manifeste prudență maximă la utilizarea sobelor sau a mijloacelor de încălzire și să nu suprasolicite instalația electrică prin conectarea simultană a aparatelor casnice. 

-Recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze petarde, artificii sau alte obiecte periculoase, care le pot pune viața în pericol.

-Nu folosiți niciodată motorina, benzina, naftalina sau alte material inflamabile în interiorul locuinţei 

-Carburanţii sau alte lichide inflamabile pentru uz casnic se păstrează numai în ambalaje metalice special destinate, închise ermetic, în locuri protejate şi fără a se depăşi cantitatea de 25 l. 

-Nu fumați niciodată în apropierea lichidelor inflamabile. 

-Nu aşezați buteliile de gaze în apropierea surselor de căldură ori sub acţiunea directă a razelor solare.  

-Nu folosiți butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete. 

-Nu încălziți buteliile cu flacără şi nu le folosi în poziţie culcată, răsturnată sau înclinată. 

-Puneți materialele combustibile la distanţă faţă de sobe și asigurați izolarea sobei faţă de podea şi pereţii din apropiere. 

-Foloseți doar tipul de combustibil pentru care a fost proiectat sistemul de încălzire şi respectă întocmai instrucţiunile producătorului. 

-Depozitați cenuşa din sobă într-un container de metal în exteriorul locuinţei şi la distanţă de casă, grajd, fânar, depozite, etc. 

-În cazul șemineelor, amplasați un ecran în faţa focarului şemineului şi ţineți uşiţa închisă la sobă. 

-Stingeți întotdeauna focul din sobă înainte de culcare. 

-Se interzice utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii. 

-Este interzisă suprasolicitarea reţelei electrice prin folosirea simultană a mai multor receptori. 

-Este obligatorie supravegherea aparatelor electrice sub tensiune, cum sunt: fierul de călcat, reşoul, radiatorul etc 

-Este interzisă folosirea siguranţelor fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat. 

-Pentru asigurarea intervenţiei în caz de incendiu se recomandă amplasarea în bucătării a unui stingător de incendiu sau a unei pături de incendiu. 

-ATENŢIE! Un incendiu de grăsimi NU se stinge cu apă; recipientul în care s-a produs incendiul se acoperă cu un capac sau cu o cârpă umedă. 

-Solicită la primărie efectuarea unui control de prevenire a incendiilor de către componenta preventivă a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă. Discută cu toţi membrii familiei şi în special cu copiii, posibilităţile de evacuare din locuinţă. 

-Se recomandă ca evacuarea în caz de incendiu să se efectueze cât mai aproape de podea, unde aerul este lipsit de fum în caz de incendiu. 

-Exersează evacuarea din locuinţă cu copiii. 

-Nu îi încuia pe copii în casă. Lasă-le cheia. Un număr ridicat de decese în rândul copiilor au loc anual din cauză că părinţii îi lasă singuri în casă fără nicio posibilitate de a putea ieşi din locuinţă în caz de incendiu. 

-Curăţă periodic spaţiile de depozitare din locuinţă. 

-Nu păstra ziare şi reviste vechi care, în caz de incendiu ar putea contribui la producerea unei cantităţi ridicate de căldură şi fum. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net