Românii, loviți de depresie! Ce a determinat activarea masivă a problemei de sănătate psihică

Doctor Brîndușa Caval, medic specialist psihiatru a explicat faptul că prima modificare observată în contextul pandemiei de COVID-19 a determinat o creștere a anxietății și, în special, o creștere a îngrijorărilor legate de sănătatea proprie și a celor dragi.

Distanțarea fizică, din pandemie, a marcat debutul fenomenului

Izolarea socială a fost un teren propice pentru scoaterea la suprafață a unor dificultăți vechi ce abia erau ținute sub control, transformându-se în patologii diverse – depresie, anxietate, episoade psihotice, consum de substanțe. În unele cazuri, tulburările au persistat și după diminuarea problemelor legate de pandemie, iar pentru pacienții care aveau o dificultate de interacțiune socială încă dinaintea pandemiei este acum cu atât mai greu să reia relațiile anterioare. În plus, persoane care nu au experimentat până acum asemenea simptome acuză anxietate socială și tolerează greu grupurile mari de oameni. Efectele simțite în prezent se concretizează în stări depresiv-anxioase și tensiune în relații, iar acest lucru cumulat cu contextul actual la nivel de societate poate să scadă semnificativ calitatea vieții”, a explicat medicul Brîndușa Caval, pentru Adevărul.

Citește și: Victimă a bullying-ului sau agresor? Semnele la care părinții trebuie să fie atenți și cum pot interveni

Un alt moment de cumpănă l-a reprezentat în acest an debutul războiului din Ucraina, când pentru mulți români s-au accentuat stările de anxietate, tulburările de somn, au apărut îngrijorările referitoare la posibila extindere a conflictului și la posibilele repercusiuni economice.

Vezi și: Gelozia, bat-o vina! Bursucu’, la un pas de divorț. Soția i-a dat un ultimatum: „Am intrat în depresie, am făcut terapie”

În plus, mai spune dr. Caval, mulți pacienți au relatat la cabinet despre un sentiment de frustrare determinat de sentimentul de nedreptate: „Mobilizarea populației în sensul susținerii refugiaților a venit odată cu activarea energiei noastre vitale, prin conexiunea autentică umană, solidaritate și creșterea senzației de control și putință. Astfel, românii au făcut față mai ușor tensiunii interioare date de ipostaza de martor neputincios la suferință și au gestionat mai bine anxietatea proprie legată de un potențial risc pentru noi”.

Citește contiuarea analizei și a explicațiilor medicului specialist, în articolul de pe site-ul Adevărul - click AICI.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
lapte pixabay jpg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net