Salarii mari, lipsă muncitori! Cât câștigă un demolator de clădiri în România

Cea mai căutată meserie în acest moment în România este cea de demolator. Culmea, este și bine plătită, însă nu prea sunt doritori. 

Un demolator în construcții poate câștiga și 8.000 de lei  FOTO: Arhivă
Un demolator în construcții poate câștiga și 8.000 de lei FOTO: Arhivă

România se confruntă cu o criză acută de personal în multe domenii. Cea mai mare este în construcții, unde una dintre cele mai căutate meserii este cea de demolator de clădiri. Și nu prea se înghesuie nimeni, deși remunerația nu este deloc de neglijat.  

Se caută oameni în construcții 

Salariile sunt mai mari ca niciodată, dar nu se găsesc oameni care să le primească, pentru că cei mai mulți continuă să plece în străinătate.

La nivel naţional sunt disponibile peste 43.000 de locuri de muncă, conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Dintre acestea, datele arată că sunt vacante mai bine de 2.000 de posturi de muncitor necalificat la demolarea clădirilor. 

Demolatorii în construcții, primii pe listă

O problemă de personal în construcții este prezentă mai ales în București, după ce foarte multe fabrici vechi se transformă în noi proiecte imobiliare. Fosta platformă Aversa, de lângă piața Obor, este un exemplu de spațiu enorm ce necesită demolare. 

„Această forţă de muncă este destul de greu de găsit. Noi am preferat să luăm oameni de la zero şi să îi calificăm împreună cu inginerii care au practicat în ţările nordice”, spune Gabriel Focşinenu, dezvoltator imobiliar, pentru observatornews.ro.

Cât poate câștiga un demolator

„Este foarte greu. Sunt oameni pe care îi angajez astăzi şi peste două zile nu mai vin la muncă. Nu vor să muncească. Un bun meseriaş poate câştiga în România cât câştigă în străinătate. Un meseriaş în construcţii poate avea un salariu şi de 8.000 de lei pe lună”, spune Floirn Buzatu, antreprenor.

Muncitori străini în România

Lipsa forței de muncă a dus la creșterea numărului muncitorilor străini în România, care a crescut cu 400%. Cei mai mulți muncitori străini vin din Bangladesh, Nepal și Sri Lanka, unde salariile pentru un loc de muncă sunt mult prea mici pentru a supraviețui.

Guvernul a mărit numărul de lucrători care vin din afara Uniunii Europene. În anul 2021 s-a înregistrat un număr de 25.000 de muncitori, iar la momentul actual acesta este de 100.000, conform infofinanciar.ro. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net