Zilierii din România aleg drumul străinătății. Salarii de 10.000 de franci pentru agricultori

Mai mulți fermieri din România renunță la munca pe terenurile patriei, pentru contracte sezoniere în străinătate, unde pot ajunge să fie plătiţi chiar și cu 300 de lei/zi.

Tot mai mulți zilieri aleg să plece din România, pentru salarii mult mai bune în Vest
Tot mai mulți zilieri aleg să plece din România, pentru salarii mult mai bune în Vest

Din cauza salariilor mici din România, mai mulți fermieri ajung să lucreze în străinătate. Mihai Chesnoiu, un fermier din Olt, a explicat fenomenul, având atât legume care trebuiesc cultivate în solarii, cât și în câmp, potrivit Adevărul

Acesta atrage atenția că s-a ajuns la o criză profundă a forței de muncă în România, iar mai mulți zilieri aleg să plece peste hotare, în căutarea unui trai mai bun.

Un zilier poate câștiga și 10.000 de franci în Elveția

Din cauza salariilor mici din România, zilierii ajung să cultive terenurile din străinătate, iar fermierii nu pot face nimic în acest sens, deoarece nu le pot oferi un salariu de minim 300 de lei pe zi, pentru a îi ține în țară.  

„Avem parte de o migraţie record. Mă gândesc să vând răsadurile, nu mai am cu cine să lucrez. Marţi îmi pleacă toţi oamenii cu care lucrez eu, în jurul Paştelui au plecat alţii... Toată echipa mea pleacă în Danemarca. Nu e doar problema mea, vor pleca 48 de oameni, la mine lucrau opt, ceilalţi la alţi fermieri care nici nu cred că au aflat. Este grav, însă nimeni nu pare să aibă o problemă“, spune fermierul Mihai Chesnoiu, din Grădinari, judeţul Olt.

Citește și Scumpiri cu 30% la carne, lapte, legume şi fructe! Avertismentul fermierilor

O zonă apreciată de către zilierii ce aleg să plece din România este Elveția, unde aceștia lucrează pentru salarii nete de 2.300 de franci elvețieni, iar angajatorii la oferă condițiile de cazare pe care mulți dintre angajați nu le au nici acasă. 

De asemenea, Mihai Chesnoiu a mai explicat că mulți au transport asigurat de la locul de muncă. Cei care de-abia au ajuns la fermă câștigă 2.300 de franci, dar cei care au vechime la locul de muncă pot ajunge și la 10.000 de franci. 

„Câştigă 2.300 franci, cazaţi în condiţii de patru stele, vorebsc cu ei pe video. Au transport de la locul de cazare în fermă. Ei sunt pentru prima dată acolo, dar cei care au vechime primesc până la 10.000 fraci pe lună.

Îmi povestea un băiat aseară că a lucrat la salată, iar din şapte salate, cinci erau stricate. Cum pot ei să plătească banii ăştia?! Roşiile le fac în substrat cocotier.Au două hectare acoperite, seră. Eu nu înţeleg cum reuşesc ei să plătească aceste salarii”, a explicat Mihai Chesnoiu, care oricât ar încerca, veniturile nu-i permit să ofere salarii mai mari zilierilor pe care-i are. 

În momentul de față, acesta reușește să le ofere un maximum de 120-150 de lei pe zi angajaților pe care-i are.

„Dacă eu le-aş putea da 300 de lei pe zi, eu sunt convins că ar rămâne, n-ar pleca de lângă copii. Dar nu pot, nici mie nu-mi rămâne suma asta. Şi muncim şi eu şi soţia cot la cot cu ei, în fiecare zi“, adaugă Mihai Chesnoiu. 

Danemarca, printre țările în care zilierii sunt plătiți pe kilogram recoltat

Salariile în agricultură diferă de la o țară la alta, iar Danemarca se numără printre cele în care muncitorii sunt plătiți per cantitatea recoltată. 

Vezi și Avertismentul fermierilor! Roşiile timpurii vor costa peste 15 lei kilogramul

De exemplu, Mihai Chesnoiu a mai explicat că, în Danemarca, poți să câștigi aproximativ 4,5 lei pentru un kilogram de căpșuni, iar un muncitor sârguincios poate să culeagă și 120 sau 150 de kilograme. 

„Toţi cei plecaţi sunt foşti agricultori, mai lucrau pe la mine sau mai căutau alte surse de venit. Marţi, acum, pleacă 12 maşini, 48 de oameni pleacă odată, în Danemarca. Şi îmi spun că ar primi pe oricine la muncă. Ei sunt vrednici, clar că n-or să se mai întoarcă, sau vin, dar nu mai vin la noi la muncă. În Danemarca, la căpşuni, vor primi echivalentul a 4,5 lei la kg şi trebuie să culeagă între 120 şi 150 kg de persoană, un om bun.”

Mihai Chesnoiu nu poate face față salariilor oferite de occidentali

Fermierul Mihai Chesnoiu face agricultură încă de la vârsta de 16 ani. Înainte de legumicultură, acesta a lucrat singur, având un singur utilaj. El avea o suprafață de aproximativ 140 de hectare, unde presta servicii pentru fermierii din zonă, care își cultivau suprafețele cu cereale. 

Acesta afirmă că sprijinul scăzut pentru legumiculturi va conduce la un abandon și mai mare din partea fermierilor. Mulți dintre aceștia au renunțat la legumicultură și s-au angajat în industrie, unde câștigă cu mult peste venitul pe care-l aveau în solarii. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net