Satul din România care l-a uimit pe un turist străin. Cum a reacționat când a aflat că oamenii sunt îngropați în curtea casei: „E prima oară când văd aşa ceva”

În județul Alba există câteva sate, situate prin munți și văi, unde oamenii practică un obicei străvechi și ciudat în același timp. Aceștia își îngroapă rudele în spatele casei, printre livezi și fântâni. Nimeni nu are nimic de obiectat în acest sens, iar tradiția pare să continue și în prezent.

Satul fără cimitir / Foto: Pixabay
Satul fără cimitir / Foto: Pixabay

Satul fără cimitir, unde oamenii sunt îngropați în grădina casei

În Vințul de Jos, județul Alba, în grădinile oamenilor se regăsesc cruci și coroane de flori, desprinse dintr-un peisaj cu totul ieșit din comun. Aici nu există cimitir, drept pentru care localnicii își înmormântează rudele în propria curte.

 „Din casă în spatele grădinii, în braţele Domnului. Aici aşa a fost obiceiul din moşi strămoşi. Aşa ne-am pomenit, aşa ştim. Avem şi noi aici socrii, bunicii, maica mea", a declarat un localnic pentru Observatornews.ro.

Noii localnici sunt familiarizați cu ideea că printre ei se află cei decedați. O tânără din satul Vințul de Jos, județul Alba susține că în urmă cu 5 ani a cumpărat un teren cu două morminte.

„Ştiam de obiceiul că se înmormântează oamenii în spatele casei. Ne-ar părea şi rău să le stricăm cumva, însă ar fi și un pic greu să ocolim în jurul mormintelor", a mărturisit ea pentru sursa citată.

Totodată, un turist străin, venit să viziteze meleagurile României spune că nu a mai întâlnit niciodată o asemenea tradiție, însă i se pare că este un obicei „drăguț”.

„Cred că e o tradiţie drăguţă, sunt oameni care au trăit pe acest pământ de-a lungul vieţii şi e cam firesc să se odihnească aici. E prima oară când văd aşa ceva", a spus turistul, potrivit aceleiași surse.

Autoritățile nu pot obliga localnicii să își îngroape rudele la 10 km distanță de casă

Cel mai apropiat cimitir din Vințiul de Jos se află la 10 km distanță. Și chiar dacă somnul de veci din preajma casei este la limita legii, autoritățile nu îi pot obliga pe localnici să își înmormânteze rudele la atâția kilometri de casă.

 "Aici in satele de munte obiceiul ăsta era. Preotul e obişnuit, obiceiurile astea dătează de mult înainte de când s-a instalat el aici", spune viceprimarul comunei.

Tradiția va continua cât timp oamenii vor accepta ca cei dragi să se odihnească în apropiere de casă, printre pomi fructiferi, iarbă și flori.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bataie romani spania jpg
image png
dementa jpg
image png
americanca mutata in romania jpg
film wroclaw 1997 jpg
carte pixabay jpg
nicolae ceausescu facebook png
image
actualitate.net
image
actualitate.net