Satul din România care nu are apă curentă, deși pe hârtie apare racordat la rețea. De 20 de ani, localnicii se simt umiliți: „Bem de aici, că nu avem încotro”

România secolului XXI se confruntă cu o problemă gravă: peste patru milioane și jumătate de români, adică o cincime din populație, nu au apă curentă în casă.

Localnicii trăiesc greu fără apă curentă / foto: captura Digi24
Localnicii trăiesc greu fără apă curentă / foto: captura Digi24

Mai mult, 41% din locuitori nu au acces la canalizare, plasând România pe ultimul loc în Europa la racordarea la utilități. Lipsa de coordonare între ministere și autorități locale duce la pierderea finanțării și la eșecul dezvoltării rețelelor necesare, potrivit Digi24. 

Guvernul, între incompetență și nepăsare

Raportul Curții de Conturi scoate la lumină o realitate pe care politicienii o ascund de obicei. Un român din patru nu are acces la apă potabilă, iar în mediul rural situația este și mai dramatică: 59% din cetățeni nu au apă curentă, iar 84% nu sunt racordați la canalizare.

În comuna Crevenicu din Teleorman, de exemplu, de peste 20 de ani, oamenii figurează în documentele oficiale ca având rețea de apă potabilă, însă aceasta nu a funcționat niciodată. Motivele includ lipsa de coordonare și management, furtul echipamentelor și ineficiența administrativă.

Statul român nu are o viziune strategică pentru introducerea rețelelor de apă și canalizare. Responsabilitățile sunt împărțite între mai multe ministere, fără un coordonator unic, ceea ce duce la finanțări neuniforme și întârzieri mari în implementarea proiectelor.

Programul PNDL, de exemplu, a fost criticat pentru lipsa unei evaluări obiective a performanței sale și pentru existența unui număr mare de proiecte nefinalizate după nouă ani de la lansare.

Impactul asupra cetățenilor și riscurile în ceea ce privește sănătate publică

Cetățenii sunt umiliți zilnic de lipsa utilităților. În localitatea Răsuceni, de exemplu, Rodica Neacșu este nevoită să care apă de la o cișmea stradală de două ori pe zi pentru a-și hrăni animalele.

„Uite, acolo e secat, de cinci, șase luni de când car cu căruciorul. Din partea ailaltă luăm de băut, că asta este o apă mai dură de aici, nu e așa bună de băut, are un miros....Uite, mamă, aici am o vițelușă. E apa rece și mai scoate”, povestește bătrâna.

„Bem de aici, v-am zis, că nu avem încotro. Uitați ce are, nu este...”, spune altă localnică.

Potrivit ANRSC, 70% dintre operatorii de apă nu sunt licențiați, iar în peste 700 de localități din țară există rețele de apă fără autorizație sanitară de funcționare.

În unele cazuri, apa depășește limitele maxime admise de substanțe nocive, punând în pericol sănătatea publică. Comisia Europeană a declanșat procedura de infrigement împotriva României pentru nerespectarea directivelor europene privind apele uzate, iar țara noastră riscă o amendă de peste 10 miliarde de euro.

În concluzie, problema lipsei de utilități în România nu este doar una de infrastructură, ci și de guvernanță ineficientă și nepăsare față de cetățeni. Reformele și coordonarea eficientă sunt esențiale pentru a asigura accesul tuturor românilor la apă potabilă și canalizare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net