Satul uitat din România care își reia viața treptat. Se află pe cel mai superb drum din țara noastră

Ultima actualizare:

Un sat care părea că a fost uitat de timp își reia viața treptat, datorită atracției mari față de  traseul de drumeție Via Transilvanica. Măgureni, situat la poalele Vârfului Godeanu, numit „muntele sfânt al dacilor”, își redescoperă farmecul și istoria, devenind o destinație deosebită pentru turiști din întreaga lume. Această comunitate izolață, cu o mică mănăstire de maici și case renovate pentru oaspeți, îmbină tradiția cu natura sălbatică, într-una dintre cele mai pitorești zone ale României.

Sat. Foto: arhiva.
Sat. Foto: arhiva.

Via Transilvanica, un traseu impresionant de 1.400 de km

Via Transilvanica este un traseu impresionant de 1.400 de kilometri, care leagă Putna de Drobeta-Turnu Severin, trecând prin peisaje montane de o frumusețe rară. Aceasta oferă drumeților oportunitatea de a explora nu doar natura, ci și cultura locală. Prin Măgureni, călătorii pot simți atmosfera autentică a unei comunități care a supraviețuit provocărilor vremii, fiind înconjurați de păduri dese și de vechi gospodării ce păstrează amintirea unei vieți simple, dar pline de provocări.

Măgureni a fost fondat în secolul al XIX-lea

Fondat în secolul al XIX-lea, Măgureni a fost locuit de familii de ciobani și tăietori de lemne, care au îmbrățișat viața montană pe dealurile împădurite ale Munților Șureanu. La o altitudine de aproximativ 1.300 de metri, satul a fost martor la ierni aspre și la un trai dificil, în care transportul se realiza cu ajutorul cailor și desagilor. Locuitorii parcurgeau pe jos distanțe impresionante pentru a ajunge la cele mai apropiate orașe, iar lemnul era transportat pe apele râurilor de munte către vale, unde putea fi utilizat în diverse construcții și activități comerciale.

Cu toate acestea, depopularea satului a început să se resimtă începând cu anii '70. Ultimii elevi ai școlii din Măgureni au absolvit la începutul acestei perioade, iar până la sfârșitul anilor '90, comunitatea a rămas cu doar câțiva locuitori. În încercarea de a păstra o parte din moștenirea acestui loc, la sfârșitul anilor 2000, un schit de maici a fost înființat, devenind centrul spiritual și social al cătunului.

Casele vechi au fost renovate în cabane pentru turiști

Renovarea unor case vechi în cabane pentru turiști a adus un nou suflu satului, care acum atrag vizitatori curioși să descopere nu doar frumusețea naturală, ci și istoria și tradițiile locale. Mănăstirea de maici și cabanele transformate din vechile gospodării contribuie la menținerea farmecului tradițional, oferind oaspeților o experiență autentică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net