Scenariu realist. În cât timp ar cuceri Putin, România, dacă și-ar dori asta. Care este punctul critic al apărării țării noastre

Conform unui scenariu publicat de Il Messaggero, în cazul unei potențiale agresiuni a Rusiei împotriva României, punctul cel mai vulnerabil ar fi "Poarta Focșani", cu Bucureștiul putând fi cucerit de către Putin în mai puțin de 24 de ore.

Poarta de la Focșani, punctul sensibil al României / foto: www.newstrategycenter.ro
Poarta de la Focșani, punctul sensibil al României / foto: www.newstrategycenter.ro

Publicația italiană a prezentat scenariile unui raport CEPA din 2021, coordonat de generalul american Ben Hodges, evidențiind deficiențele ce ar putea facilita o victorie rapidă a Rusiei: dificultățile deplasării trupelor și a echipamentelor NATO, influențele rusești în statele vecine și punctele slabe de pe granița țării.

Scenariile, elaborate în raportul CEPA (Centrul de Analiză a Politicii Europene), subliniază că o astfel de acțiune din partea Kremlinului ar putea paraliza Europa.

Cel mai sensibil punct al României

Într-o scrisoare adresată Parlamentului României, președintele Klaus Iohannis a menționat că în situații de criză majoră, Consiliul Nord-Atlantic ar putea decide dislocarea rapidă a forțelor NATO, inclusiv a Forței de Reacție Rapidă Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), pentru a descuraja escaladarea și a contracara amenințările.

Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Armatei Române, a subliniat necesitatea preocupării pentru securitatea națională a României și a întregii Uniuni Europene.

Experții militari identifică "Poarta Focșani" drept punctul vulnerabil principal Principalul punct de atac pentru Rusia ar fi "Poarta Focșani", considerată cea mai critică zonă de pe frontiera României.

Situată în partea de sud a zonei operaționale estice a României, "Poarta Focșani" este o fâșie de 85 de kilometri care trece prin județele Vrancea, Galați, Brăila și Buzău.

În cazul unei invazii pe Dunăre, orașele Tulcea, Galați și Brăila ar fi primele afectate.

Pentru a apăra acest punct strategic, este necesară o mobilizare rapidă a trupelor NATO, deoarece simulările de război arată că armata română ar fi învinsă încă din prima zi a unui astfel de conflict.

Strategia de apărare necesită mobilizarea a 60.000 - 100.000 de soldați și resurse semnificative de echipamente și muniții.

Alianța ar lansa operațiunile defensive din Germania, prin Polonia și Ucraina, sau din sud, folosind porturile din Grecia, dar infrastructura și comunicațiile din zonă ar putea reprezenta obstacole majore.

Ce s-ar putea întâmpla dacă Putin câștigă războiul în Ucraina 

Grupul de reflecție german DGAP a emis avertismente privind posibilitatea unei agresiuni directe a Rusiei împotriva NATO în următorii șase până la 10 ani.

Agenția de securitate națională a Poloniei a avertizat că o eventuală cucerire a Ucrainei de către Rusia ar putea duce la un atac al Rusiei împotriva NATO în mai puțin de 36 de luni.

În contextul unei "confruntări directe" între Rusia și NATO, potrivit declarațiilor recente ale Kremlinului, se intensifică preocupările pentru securitatea Europei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net