Scene halucinante într-o sală de clase din Iași. Un profesor a căzut din picioare în fața elevilor

Mai multe cadre didactice au fost îngerii salvatori ai unui bărbat în vârstă de 50 de ani pe care l-au resuscitat. Bărbatul era invitat la Liceul Economic din Iaşi pentru a le vorbi elevilor la o oră de dirigenţie, în momentul în care a intrat în stop cardiac, însă profesorii au intervenit până la sosirea echipajului SMURD. Medicii spun că acţiunea promptă a profesorilor i-a salvat viaţa bărbatului. 

ambulanta 0 jpeg

Bărbatul în vârstă de 50 de ani venise din Capitală la o oră de dirigenție de la clasa a 10-a a liceului, moment în care a ănceput să se simtă foarte rău. Omul a intrat în stop cardiac, însă salvarea lui a venit tocmai din partea profesorilor care au stiut cum să acționeze și l-au resuscitat prin intermediul compreselor toracice. O parte dintre ceilalți profesori au sunat între timp la 112, iar până ce ambulanța a sosit profesorii, cât și elevii au continuat să facă tot posibilul să-l mențină în viață pe bărbat. 

„Un pacient de 50 ani care a făcut stop cardiac trăiește și pentru ca a fost resuscitat de cadrele didactice. Către liceul respectiv a plecat Terapia Intensivă SMURD, care a găsit pacientul în stop și cadrele didactice îi făceau compresiuni toracice – resuscitare de bază. Echipa de urgență a continuat cu resuscitare avansată – era în fibrilație ventriculară – a fost nevoie de 17 șocuri electrice externe ca inima să pornească”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, potrivit Libertatea.

2 poza pacienti jpeg

Profesorii i-au salvat viața

Omul a ajuns în comă la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, dar între timp acesta și-a revenit și se află în stare stabilă.

  „Evoluția putea fi una nefavorabilă dacă profesorii din Iași nu făceau ceea ce au făcut – corect și rapid. Aceasta este atitudinea corectă a oricărui om. UPU – SMURD și disciplina Medicină de urgență a UMF au continuat și în lunile ianuarie – februarie cursurile de resuscitare în școli și colegii din Iași”, a mai precizat prof.dr. Diana Cimpoeșu, potrivit Libertatea.

Astfel, instruirea profesorilor în urma acestor cursuri arată cât de importantă este cunoașterea pașilor prin care putem acorda primul ajutor în caz de urgență.

6 act 1 resuscitare poze jpeg

Cum se face resuscitarea în mod corect

Resuscitarea înseamnă aplicarea compresiilor toracice, cât și respirația gură la gură. Conform site-ului oficial al celor de la Crucea Roșie Română, aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm în cazul în care victima nu respiră și  nu are puls:

1. Dacă ești singur sună tu la 112. Dacă mai este cineva cu tine, rogaă aceasă personă să serviciile de urgență și spune-i să aducă imediat un defibrilator electronic automat (dacă exista). 

2. Începe resuscitarea cu 30 de compresii toracice.

3. Aplică apoi două insuflații.

4. Alternează 30 de compresii toracice cu 2 insuflații.

5. Continuă resuscitarea până când:

• sosește personalul calificat, care poate continua resuscitarea;

• victima începe să respire;

• obosești

Verifică apoi gura victimei.

• Dacă toracele victimei nu se ridică în timpul primei insuflații, înainte de a efectua a doua insuflație, verifică mai întâi cavitatea bucală a victimei. Scoate apoi, orice obiect care poate obstrucționa căile respiratorii;

Verifică apoi, poziția capului. Acesta trebuie să fie suficient de înclinat pe spate, cu bărbia ridicată corect. Nu efectua mai mult de două insuflații într-o singură repriză. Acestea trebuie urmate de compresiile toracice.

Tehnica: Compresii toracice

• Așază podul palmei drepte în mijlocul cutiei toracice a victimei (pe osul stern)

• Așază podul celeilalte palme deasupra.

• Incrucișează degetele.

• Asigură-te că umerii tăi se află chiar deasupra pieptului victimei.

Cu mâinile întinse, apasă perpendicular, cam 4–5 cm.

• De fiecare dată după ce apeși, permite pieptului să revină la poziția inițială. Astfel, se va pune în mișcare fluxul de sânge către inimă. Nu schimbă poziția mâinilor de pe stern.

• Compresia și eliberarea ar trebui să aibă aceeași durată.• Efectuează 30 de compresii toracice la o frecvență de aproximativ 100-120 de compresii pe minut. 

• Aplică 2 insuflații.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
image
actualitate.net
image
actualitate.net