Schimbare dramatică de vreme, anunțată de ANN. Un ciclon islandez coboară temperaturile și cu 15 grade!
Un ciclon se apropie de România, determinând Administrația Națională de Meteorologie (ANM) să emită recent o avertizare de cod galben de ploi abundente pentru nouă județe din vestul țării.
Conform meteorologilor, marți se vor înregistra precipitații semnificative în mai multe regiuni, motiv pentru care a fost emisă atenționarea de cod galben. În plus, luni, în sudul Banatului, se așteaptă intensificări ale vântului.
Cât timp este valabil codul galben
Avertizarea meteorologică de cod galben este valabilă în intervalul 10 septembrie, ora 06:00 – 10 septembrie, ora 21:00, și semnalează averse semnificative cantitativ în mai multe zone.
Conform ANM, "în sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei, precum și în Carpații Occidentali și vestul Carpaților Meridionali, vor fi averse însemnate cantitativ.
Prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 20-25 l/mp, iar izolat se pot înregistra peste 30-40 l/mp". De asemenea, în cursul zilei de luni, vântul va prezenta intensificări temporare în sudul Banatului, cu viteze cuprinse între 50 și 60 km/h, precizează meteorologii.
Ciclonul de origine islandeză se îndreaptă spre România, determinând o schimbare radicală a vremii. Temperaturile vor scădea cu până la 15 grade Celsius până la sfârșitul acestei săptămâni, iar în unele regiuni se vor înregistra temperaturi de îngheț. Sunt așteptate, de asemenea, furtuni.
De mâine, vremea va fi mai rece în toată țara
Elena Mateescu, directorul general al ANM, a declarat, la Digi24, că începând de marți vremea va deveni mai rece, inițial în jumătatea vestică a țării, unde maximele nu vor mai depăși 20-24°C. În Bărăgan, Dobrogea și Moldova, temperaturile vor atinge până la 29°C.
Cu toate acestea, răcirea semnificativă va avea loc la sfârșitul săptămânii, în special sâmbătă, când maximele nu vor depăși 18, posibil 20°C. De la valori de 30°C pe timpul zilei, sâmbătă este posibil să se înregistreze temperaturi cu 10-15°C mai scăzute, iar în depresiuni acestea pot ajunge chiar la 0°C, datorită masei de aer deosebit de rece care va afecta România la sfârșitul săptămânii viitoare.
Totodată, aria precipitațiilor se va extinde, cu cantități de apă local semnificative, de 20-30 l/mp, și rafale de vânt cu viteze între 55 și 75 km/h.