Scrumbia de Dunăre afumată, vedetă în Europa


    Este oficial! Scumbia de Dunăre afumată a devenit marcă înregistrată în Europa. Este al cincilea produs românesc care devine produs protejatFOTO: adevarul.ro
Este oficial! Scumbia de Dunăre afumată a devenit marcă înregistrată în Europa. Este al cincilea produs românesc care devine produs protejatFOTO: adevarul.ro

Este oficial! Scumbia de Dunăre afumată a devenit marcă înregistrată în Europa. Este al cincilea produs românesc de calitate, recunoscut în statele UE.

Scrumbia de Dunăre afumată a primit recunoaștere europeană. În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat luni, 3 decembrie, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul ”Scrumbie de Dunăre afumată”.

Scrumbia de Dunăre, produs de calitate europeană

România avea până la această dată patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene: Magiun de prune Topoloveni –Indicație Geografică Protejată (2011), Salam de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), Novac afumat din Ţara Bârsei -Indicație Geografică Protejată (2017) și Telemea de Ibănești Denumire de Origine Protejată (2016), la care se adaugă și Scrumbia de Dunăre afumată – Indicație Geografică Protejată.

La Comisia Europeană se mai află depuse documentațiile pentru încă patru produse în scopul dobândirii protecției europene pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată: Cârnați de Pleșcoi, Caşcaval de Săveni, Telemea de Sibiu și Salată cu icre de știucă de Tulcea.

Totul despre scrumbia de Dunăre

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre, pentru reproducere și nu se hrănește pe tot traseul dus-întors. Este capturată numai în cursul migrației pe Dunăre. Scrumbia este pescuită în mod tradițional numai pe Dunăre, începând de la vărsarea acesteia în Marea Neagră până la Cotul Pisicii. Caracteristicile produsului Scrumbie de Dunăre afumată sunt legate de aria geografică în care se produce, prin metodă specifică zonei şi prin reputație.

Scrumbia de Dunăre afumată este prelucrată sub formă întreagă, în greutate de minim 250 de grame și maxim 400 de grame, cu dimensiuni între minim 25 cm și maxim 30 cm, sărată și afumată la rece după o metodă din vechime specifică ariei geografice definite.

pexels Horoscop 28 octombrie
FotoJet (4) jpg
Rodica și Niculae Badalau jpg
finala chefi la cutite 2022 (1) jpg
simona gherghe jpg
Chefi la Cutite  Nosfe si Madalina Foto Mihai Stetcu jpg
foto1 victor si zetab jpg
foto1 bugetarib jpg
1 tratamente cu hrean jpg jpeg
Moisă Irod veteran din Sibiu ultimul soldat român din Garda Regală Sursă Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” jpg
image
image
image
image
parada militara 1 decembrie jpg
simona gherghe jpg
Parada militară
foto 8 meda contras  Anglia jpg
(EPA EFE) 5914678 jpg
femeie de serviciu   foto mare jpg