Se schimbă regulile! Câte persoane pot locui la aceeași adresă

Ultima actualizare:

O propunere legislativă, ce aduce modificări legate de evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, a fost adoptată astăzi, miercuri, 3 mai, de către Camera Deputaților.

Nu o să mai fie permis să fie înregistrate mai mult de 10 persoane la aceeași adresă. Foto: Click.
Nu o să mai fie permis să fie înregistrate mai mult de 10 persoane la aceeași adresă. Foto: Click.

Maximum 10 persoane pot fi înregistrate la o singură locuință

 La o locuință, nu mai pot fi înregistrate mai mult de zece persoane, este o nouă propunerea legislativă care va modifica Ordonanţa de urgenţă 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români adoptată astăzi, 3 mai, de către Camera Deputaţilor. 

Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv", conform proiectului de lege.

Amenzi pentru nerespectarea prevederilor

Cei care nu vor respecta prevederile acestui proiect de lege vor fi amendați cu până la 150 de lei. Persoanele defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu, aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de către unitatea administrativ-teritorială din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul".

În plus, conform proiectului de lege, de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor, indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa persoanelor fizice".  

Schimbarea domiciliului se face mult mai ușor

Proprietarii de locuințe, care primesc la ei alte persoane ce nu au înscrise în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv, după trecerea termenelor prevăzute, adică 30 de zile neîntrerupte, vor avea obligaţia de a se prezenta, împreună cu acestea, la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimţământului de primire în spaţiu, cu excepţia cazurilor în care persoanele locuiesc în interesul serviciului sau în scop turistic, scriu cei de la Antena3 CNN.

Ce se întâmplă cu cei care locuiesc la altă adresă față de cea din buletin

Conform proiectului, cei care locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate vor fi obligate ca, în termen de 15 zile de la mutare, să solicite la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei şi să ceară înscrierea în cartea de imobil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net