Şeful Poliţiei judeţului Giurgiu, înlocuit din funcţie după scandalul de la Bolintin Vale
Peste 300 de oameni au ieșit în stradă, la Bolintin Vale, după ce un șofer de microbuz a fost omorât de romi. Localnicii spun că sunt terorizați de minoritatea din oraș. Comisarul Şef de poliţie Constantin Cătălin Georgescu a fost înlocuit din funcţia de şef al IPJ Giurgiu.
Lucian Bode explică pentru Adevarul.ro de ce a luat această decizie. „L-am detaşat într-o altă structură a IGPR. Acolo am trimis un ofiţer cu experienţă de la Bucureşti”, a declarat pentru Adevărul ministrul de Interne.
Sute de persoane s-au revoltat, miercuri seară, în Bolintin-Vale (Giurgiu), la sediul Primăriei şi la cel al Poliţiei. Motivul? Un șofer de microbuz, lovit cu o piatră în cap pe 9 ianuarie de câțiva romi, a decedat la spital. Locuitorii au răbufnit și au ieșit în stradă ca să-și exprime nemulțumirea față de comunitatea care le face viața grea.
Ucigașul se află în arest preventiv
Scânteia care a declanșat scandalul a fost moartea unui șofer din localitate. Duminică, bărbatul a luat în mașină patru indivizi, care au devenit în scurtă vreme violenți. Conducătorul auto a oprit microbuzul, iar unul dintre pasagerii recalcitranți a tăiat cauciucul cu un cuțit. Conflictul s-a întețit și bărbatul s-a ales cu o piatră în cap. Deși a fost transportat la spital, șoferul a decedat după două zile. Individul care l-ar fi atacat cu piatra se află în arest preventiv. Ceilalți trei agresori sunt încă în libertate, după cum acuză localnicii.
Ministrul Justiţiei, despre situaţia de la Bolintin Vale
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a comentat și el situaţia de la Bolintin Vale. "Ca idee generală, aş vrea să subliniez că România a rezolvat de mult problema convieţuirii interetnice, a respectului drepturilor minorităţilor. Pe de altă parte, încălcarea stării de legalitate poate conduce la astfel de tragedii. În al treilea rând, avem de a face cu un fenomen pe care, nu cred că sunt arogant dacă citez o declaraţie pe care am dat-o chiar în 2011 în care am atras atenţia asupra interlopilor şi a clanurilor de crimă organizată care nu numai că fac inaplicabilă legea, dar calcă în picioare drepturile cetăţenilor", a declarat Predoiu joi seară, la Antena 3.
Predoiu a susţinut că rolul instituţiilor este să protejeze cetăţeni şi nu să "pactizeze” cu infractorii.Dacă vreţi, e şi o problemă de suveranitate acolo. În momentul în care legea unui stat nu se mai aplică într-o microcomunitate, într-o comunitate locală, despre ce suveranitate mai vorbim? Noi trebuie să aplicăm legea acolo şi toate instituţiile statului trebuie să concure pentru acest lucru. Dacă parte din aceste instituţii sunt tarate de fenomenul de crimă organizată, de infracţionalitate, lucrurile sunt şi mai grave”, a declarat ministrul Justiţiei.