Specialiștii ne recomandă prudență când vine vorba de coronavirus: «Ne aşteaptă vremuri grele»
Aglomeraţie pe plajă, cetăţeni care îşi lasă masca pe bărbie după ce au intrat în magazine sau după ce au urcat în tramvai, politicieni iresponsabili şi teorii aberante potrivit cărora virusul nu există – iată tabloul sumbru al creşterii alarmante a cazurilor de îmbolnăvire în România. Specialiştii ne avertizează că pericolul e imens şi ne îndeamnă la responsabilitate.
555, 614, 592 – acestea sunt cifrele îngrijorătoare ale ultimelor trei bilanţuri privind numărul de noi infectări cu virusul SARS – CoV – 2, raportate de autorităţile sanitare.
Profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale la Spitalul “Dr. Victor Babeş” din Capitală, susţine că trebuie să ne aşteptăm la ce este mai rău, dacă nu luăm o serie de măsuri urgente.
„Populaţia nu pare dispusă să respecte acele reguli simple de distanţare şi de igienă, aşa că ne aşteaptă vremuri grele. Nu se poartă masca şi virusul se răspândeşte cu mare viteză. De altfel, asimptomaticii sunt sursele care «produc» o jumătate din numărul total al noilor infectări, iar acest lucru are loc tocmai din cauza nerespectării acelor reguli simple”, explică profesorul pentru adevarul.ro.
“Mai grav este că au loc aglomerări de persoane în biserici, iar aici întâlnim şi mulţi oameni în vârstă, care sunt mai sensibili la acest virus. Pentru a stopa asaltul COVID - 19, autorităţile trebuie să ia în calcul măsuri similare celor impuse în ţări europene precum Spania şi Germania. Este vorba de carantina punctuală, de închiderea unor zone în care se depistează focare”, arată reputatul medic. “În plus, trebuie continuată campania de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor aduse de noul coronavirus. Este mai mult decât evident că, fără aportul populaţiei, care trebuie să-şi schimbe conduita, se vor naşte noi şi noi focare la nesfârşit. Repet, ţara nu se poate închide din nou în totalitate, dar punctual, pe zone, chiar şi pe cartiere sau blocuri, aceste metode vor fi foarte eficiente”, încheie doctorul Ceauşu.