Start în cursa după porcii de Crăciun. „ Am început să vând din ei”

Deşi mai avem o lună şi jumătate până la Crăciun, românii deja au început să alerge după porcul care le va asigura o masă îmbelşugată de sărbători. Mulţi dintre ei îl rezervă de pe acum, când preţul încă nu a „explodat”, după cum au aflat cei de la adevarul.ro

Porcii pentru  Crăciun au în jur  de 120 de kilograme. FOTO: Shutterstock
Porcii pentru Crăciun au în jur de 120 de kilograme. FOTO: Shutterstock

Conform sursei citate, cumpărătorii sunt de două categorii. Cei care cumpără un porc mai mic pentru a-l creşte pentru anul viitor sau cei care îl iau pentru a-l avea în acest Crăciun. Desigur, şi preţurile diferă. Cei care iau purceluşi pe care să-i crească pentru la anul, trebuie să dea acum 500 de lei.

Ceilalţi, care vor să-l ia pentru a-l avea la Crăciun, scor din buzunar între 1.500 şi 2.000 de lei. Cum preţul mediul al unui kilogram de carne de porc e acum în jur de 24 de lei, este clar că pentru cei care au posibilitatea să cumpere un animal în viu este mult mai rentabil, mai ales că pot face toate produsele tradiţionale.

Conform „Adevărul” preţul unui kilogram de carne de porc, în viu, la ferme, este de 10 -12 lei, iar la crescătorii particulari poate ajunge şi la 17 lei. După cum mărturiseşte un fermier din comuna dâmboviţeană Odobeşti, unii cumpărători preferă să lase porcii în ferma lui după ce i-au achiziţionat.

„Eu ofer spre vânzare porci din rasa Pietrean şi Pic. Animalele au o greutate cuprinsă între 120 şi 180 de kilograme. Am început să vând din ei. Mă înţeleg cu oamenii, se poate oferi şi un avans pentru a-i păstra până la Crăciun”, a declarat Pavel Brumă pentru adevarul.ro.

În România va apărea în curând „Legea porcului”. Aceasta impune reguli draconice crescătorilor, după cum a declarat preşedintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu. Acesta a precizat pentru Agerpres când vor fi gata normele de aplicare.

„Încă se lucrează la norme, dar sperăm să le avem până la finalul acestei luni. Legea Porcului este o lege care a fost agreată inclusiv de reprezentanţii de la Bruxelles şi ne propunem să combatem pesta porcină africană pe teritoriul României.

Deşi nu mai există o limitare în ceea ce priveşte numărul de animale care pot fi crescute în gospodăriile populaţiei, sunt nişte măsuri draconice de biosecuritate care vor trebui respectate de crescătorii de porci”, a precizat şeful ANSVSA, Alexandru Bociu.

Acesta susţine că pentru a reglementa zona privind despăgubirile acordate crescătorilor de porci a fost cooptat Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICADR), care va furniza săptămânal preţurile din acest sector pentru a nu mai exista discrepanţe între diferite zone ale ţării.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net