Stațiunea cu cel mai curat aer din România. Unde se află „perla Apusenilor”, un adevărat colț de rai

Stațiunea Moneasa se află într-o mică depresiune de la poalele Munților Codru Moma. Este o destinație ideală pentru relaxare, aer curat și drumeții montane. Așadar, se numără printre acele locuri de vizitat în Arad, obiective turistice pe care să nu le ratați.

Stațiunea Moneasa Foto: Facebook
Stațiunea Moneasa Foto: Facebook

Moneasa, unul dintre principalele obiective turistice din Arad 

Stațiunea Moneasa este unul dintre principalele obiective turistice din județul Arad. Apele termale sunt bogate în bicarbonat, calciu, magneziu, sodiu, hipotone, toate având efecte benefice asupra unui număr mare de afecțiuni. Moneasa oferă băi calde cu apă minerală în căzi și piscine, fizioterapie, gimnastică medicală, electroterapie și fizioterapie, masaj, împachetări cu parafină sau piscine cu apă mezotermală.

Moneasa, cunoscută ca "Perla Apusenilor", se află la o altitudine de aproape 300 de metri, la poalele Munților Codru-Moma. Localitatea Moneasa este un sat frumos, așezat de-a lungul șoselei, urmărind cursul Văii Moneasa, pe malul Râului Moneasa, în regiunea Crișana, Munții Codru-Moma.

Un loc unul ideal de relaxare și vindecare

Moneasa este o zonă extrem de frumoasă, cu văi, coline, cascade și pâraie. Ape minerale bicarbonatate, calcice, magnezice și sodice, care ating o temperatură maximă de 32 de grade Celsius, fac din acest loc unul ideal de relaxare și vindecare.

Apele minerale de la Moneasa, caracterizate prin conținutul lor bicarbonatat, calcic, magnezian, hipotonic și mezotermal, sunt cunoscute pentru beneficiile lor terapeutice în tratarea afecțiunilor aparatului locomotor, sistemului nervos periferic și ale tubului digestiv. Cura aerohelioterapeutică oferită aici permite refacerea organismului după boli infectioase și stări de surmenaj, fiind un remediu binevenit pentru sănătate și vitalitate.

Cel mai curat aer 

Dacă este un lucru care nu s-a schimbat în ultima sută de ani aici, acesta este calitatea aerului. Concentrația de ozon este cea mai mare din România, ceea ce explică faptul că elitele preferau vilele de la Moneasa celor din celebra stațiune cehă  Karlovy Vary. 

Turiștii se pot bucura de plimbări lungi și de liniștea pe care rar o mai găsești într-o stațiune, chiar dacă unii dintre ei simt lipsa unor activități care să le ocupe timpul. Chiar dacă în stațiunea Moneasa pare că nu ai prea multe lucruri de făcut, sunt o mulțime de atracții turistice, dacă alegi să îți petreci vacanța în zonă.

Ce poți vizita dacă alegi Moineasa 

Ruinele cetății Dezna, Via Ferrata, lacul termal cu nuferi, Grota Ursului sunt doar câteva dintre atracțiile zonei. Parcul de aventură din Moneasa se află în zona lacului cu nuferi şi constă în două tiroliene de 70-75 de metri fiecare, în afară de care mai sunt două trasee: un traseu pentru copii, de 60 de metri, cu două tiroliene mici, cu căţărări, cu traversări peste vale, şi un traseu pentru adulţi, pentru cei mai curajoşi, mai aventurieri – un traseu care trece chiar prin pădure. De fapt, totul e în pădure sau la marginea pădurii, pe marginea lacului, pe marginea văii din zona Vilei 1. De obicei, sunt trei oameni instruiţi acolo care se ocupă de cei care folosesc parcul de aventură. Există 16 echipamente, din care 10 pentru copii şi 6 pentru adulţi.

Grota Ursului 

Peştera de la Băi (Grota Ursului) este localizată la cca. 500m de centrul Staţiunii Moneasa, în capătul din amonte al Pârâului Băilor la o altitudine de 320m. Drenând apa care se pierde în ponoarele din zona platoului carstic Izoi și Brătcoaia (Dosul Varului, Izoi şi Săcărişte), peștera, localizată în amonte de izvoarele termale din Moneasa, este izvorul Pârâului Băilor. Peștera are două intrări, una naturală inaccesibilă pentru turiști și una artificială (tunel de acces în peșteră).

Cariera de marmură 

Cariera de marmură a fost fondată în 1887. Aici lucrau 40-50 de persoane. Piatra a fost folosită în principal la construcția municipiului Arad, dar și în bazinele exterioare ale complexului de băi. Cariera de marmură a funcționat în secolul XX, iar marmura roșie și neagră produsă aici a fost folosită în multe construcții.

Cariera spectaculoasă în aer liber este situată la nord de stațiune, la trei sferturi de oră de mers pe jos. Marmura neagră a fost exploatată din straturile inferioare și marmura roșie din straturile superioare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net