Stațiunea din România perfectă pentru minivacanța de Sf Maria. Zona e plină de atracții turistice și frumusețea locului îți bucură inima

Vulcanii Noroioși sunt o atracție turistică populară din România situată în apropierea orașului Buzău. Sunt singurii de acest gen din Europa, fiind unici prin dimensiunile lor reduse și prin modul în care au fost formați. Puțini turiști sunt intersați de istoria lor, însă majoritatea fiind atrași de peisajul impresionant pe care il oferă.

Vulcanii Noroioși Foto: Facebook
Vulcanii Noroioși Foto: Facebook

Unde sunt situați vulcanii noroioși 

În România, vulcanii noroioși pot fi întâlniți în mai multe locuri, precum: Ocna Sibiului, la Homorod, la Bazna, pe dealurile Transilvaniei, în anumite zone colinare din Moldova și la Pâclele Mari și Pâclele Mici din județul Buzău, zona cea mai spectaculoasă unde se poate observa acest fenomen natural unic.

Vulcanii noroioși sunt situați în partea centrală a Subcarapților de Curbură, în apropierea comunei Berca, județul Buzău. Aici, rezervația are patru locuri care manifestă acest fenomen unic: la Fierbători; Pâclele Mari; Pâclele Mici; Beciu.

Cum s-au format vulcanii noroioși 

Formațiunile pe care le regăsim acum în zona Buzăului sunt prezente de mii de ani, însă atenția s-a concentrat pe ele în 1867, atunci când un francez căuta petrol. Din anul 1924, Vulcanii Noroioși sunt declarați rezervație naturală și reprezintă un obiectiv atractiv în circuitul turistic european.

Vulcanii noroioși sunt asemenea unor movile conice, unor pâlnii cu vârful în sus, care se formează la suprafața pământului prin erupția gazelor naturale ce își croiesc un drum de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri spre suprafața pământului, într-un strat argilos, în combinație cu pânza freatică. 

Erupția unor astfel de vulcani, formează la suprafață conuri prin întărirea noroiului ce intră în contact cu aerul. Noroiul este foarte lichid, motiv pentru care conurile care se ridică au înălțime extrem de mică. Noroiul din vulcan este împins în permanență de gazele naturale spre gura vulcanilor, de acolo de unde se prelinge pe versanții acestora. Au forma unor pârâiașe ce se usucă treptat și modifică în permanență peisajul.

Cum se ajunge la Vulcanii Noroioși 

Din București până la Vulcanii Noroioși ai de parcurs aproximativ 145 de km. Din orașul Buzău ai de parcurs aproximativ 17 km, drum pe DN10, spre Brașov, până în localitatea Sătuc, acolo unde faci dreapta spre Berca. Drumul se ramifică imediat după ce vei traversa râul Buzău. Vei face stânga și ulterior dreapta, acolo unde găsi și un indicator ce te va îndruma spre Chiliile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Captură de ecran din 2024 09 19 la 12 02 07 png
inundatii (4) jpeg
1 student din 3 renunţă la facultate pentru că a ales greșit jpg
avion pexels jpg
image png
image png
executie ceausescu jpg
femeie ceai raceala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net