Te învăţăm să alegi cei mai buni pantofi de toamnă
Chiar dacă afară este încă foarte cald, magazinele de încălţăminte au scos pe rafturi noile colecţii de toamnă. Este iar vremea cumpărăturilor,iar ofertele sunt pentru toate buzunarele. Acum e momentul să-ţi reînnoieşti garderoba pentru zilele ploioase care vor veni. Uite la ce să fii atent!
Cu toc înalt, cu talpă joasă, cu platformă, din piele sau vinilin, cu barete, fermoar sau şiret. Sezonul rece a umplut până la refuz magazinele de încălţăminte cu produse dintre cele mai diverse.
Pantofi, cizme, ghete, zeci de modele, zeci de culori! Sunt pentru toate gusturile şi toate buzunarele. Dar ştii la ce anume să fii atent când cumperi? Unele perechi de încălţăminte îţi pot rezerva surprize neplăcute: te bat, îţi provoacă răni, inflamaţii şi chiar deformarea piciorului. Ce-i de făcut?
Confortul, important
Confortul trebuie să fie întotdeauna pe primul plan. Cu toate că îţi plac foarte mult pantofii pe care i-ai văzut în vitrină, nu te grăbi să-i cumperi dacă te strâng sau te jenează.
Este greşit să mergi pe ideea că se vor lăsa în timp. Căci, până să se lase pielea, vei fi plin de bătături. Pantoful trebuie să se muleze pe forma piciorului tău, nu piciorul trebuie forţat să adopte forma pantofului.
Material de calitate
Chiar dacă pantofii sunt din piele naturală sau vinilin, materialul trebuie să fie cât mai moale şi cât mai flexibil. Un material rigid îţi va provoca răni.
Ca să verifici calitatea încălţămintei, probează ambii pantofi şi poartă-i câteva minute prin magazin. Îţi vei da seama imediat dacă nu te simţi confortabil.
Este bun un toc înalt?
Cu cât tocul e mai înalt, cu atât presiunea exercitată pe partea din faţă a piciorului e mai mare. Cu timpul, un toc înalt îţi poate deforma piciorul, poţi suferi de varice şi bătături. Sunt recomandate tocurile medii sau talpa plată ce conferă stabilitate.
Vârf ascuţit sau plat?
Depinde şi ce se poartă dar, mai ales, ce ţi se potriveşte. Pentru că pantofii cu vârf ascuţit nu sunt potriviţi pentru orice fel de picior. Dacă laba piciorului este mai lată, iar pantoful mai strâmt, este foarte posibil să te trezeşti cu dureri şi bătături la degete.
Atenţie la calapod!
Există calapoade pentru pantofi cu toc înalt, pentru pantofi cu toc jos, pentru picioare subţiri sau mai groase. Când probezi pantoful, talpa piciorului trebuie să se muleze perfect pe curbura încălţămintei.
Medic dermatolog Mircea Tampa: «Pantofii nepotriviţi provoacă bătături!»
„Există mai multe tipuri de bătături şi îngroşări ale pielii care pot apărea în urma purtării de încălţăminte neadecvată: bătăturile dure, moi şi calozităţile. Bătăturile dure apar pe proeminenţele osoase supuse traumatismelor mecanice, sunt reduse ca suprafaţă ferme la palpare. Bătăturile moi apar între ultimele două degete de la picior, ca nişte mici umflături şi sunt mai puţin dure la palpare. Calozităţile se întind pe câţiva centimetri şi au o culoare gălbui-cenuşie. Dacă pantofii nu sunt adecvaţi, în urma primei purtări abar băşici cu lichid care se pot suprainfecta. Deci, atenţie mare atunci când cumperi încălţăminte. Bătăturile pot declanşa dureri mari la păşit şi răni care se vindecă foarte greu".
Medic ortoped Gheorghe Burnei : «Nu exageraţi cu tocurile înalte»
„Tocurile înalte pot fi purtate între 2 - 8 ore pe zi. Dacă se exagerează, în timp pot apărea complicaţii: monturi la degetele picioarelor, probleme de circulaţie care pot duce la artroze. Mersul în această poziţie a piciorului duce la tulburări de statică şi dinamică. Durerile resimţite se pot extinde la nivelul genunchilor, a şoldurilor şi coloanei vertebrale. Femeile pot avea probleme la naştere din cauza nedezvoltării corespunzătoare a bazinului. De asemenea, există riscul ca fătul să nu se dezvolte eficient. Cred că frumuseţea femeilor nu stă în pantofii cu toc. Recomand încălţămite cu talpă de maximum patru centimetri".