Tot ce trebuie să ştii despre Evaluarea naţională
Gata cu vacanţele şi serbările! Luni, circa 170.000 de absolvenţi de gimnaziu vor da primul lor examen. În funcţie de rezultate, se va face repartizarea computerizată la liceu.
Emoţii uriaşe pentru absolvenţii de gimnaziu şi familiile lor. Circa 170.000 de elevi intră luni în febra Evaluărilor naţionale. Chiar şi fără acest examen îşi vor continua studiile în clasa a IX-a, care este obligatorie, dar o medie mare la examen îi poate duce pe candidaţi la liceul dorit.Programul probelor
Luni, 12 iunie este programată proba la Limba şi literatura română, miercuri va fi proba la Matematică, iar vineri – cea în limba maternă, dacă este cazul. Rezultatele se vor afişa pe 19 iunie, iar contestaţiile vor putea fi depuse, în aceeaşi zi, între orele 14.00-19.00. Nota obţinută după recorectarea lucrării va rămâne definitivă chiar dacă diferenţa între aceasta şi nota iniţială este mai mică de 50 de sutimi, potrivit unui ordin de ministru. Soluţionarea contestaţiilor va avea loc între 20 şi 22 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 23 iunie.Reguli în timpul examenuluiProbele sunt programate la ora 9.00, când se deschid plicurile sigilate în care se află subiectele. Accesul elevilor se va face de la ora 8.30. Fiecare sală este numerotată şi are la uşă un tabel cu numele elevilor care trebuie să susţină Evaluarea naţională şi ordinea acestora în bancă, fiind aşezaţi câte unul în bancă.Înainte de aducerea subiectelor în săli, elevii vor fi instruiţi cu privire la modalitatea de desfăşurare a examenului şi modul de completare a datelor personale în colţul din dreapta sus care ulterior se lipeşte.Elevilor le este interzis să intre în săli cu: manuale, notiţe, rezolvări de subiecte, calculatoare sau alte mijloace electronice ce îi pot ajuta la rezolvarea subiectelor sau la comunicare. Elevilor ar trebui să li se aducă la cunoştinţă consecinţele încălcării regulilor şi-anume: eliminarea de la examen şi notarea lucrării cu nota 1.După ce rezolvă subiectele, elevii îşi numerotează paginile sub îndrumarea asistenţilor prezenţi în sală, cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colţul din dreapta. Se vor numerota toate paginile pe care a scris elevul, iar partea nescrisă va fi barată de către asistenţi. La expirarea celor 120 de minute, toţi elevii predau lucrările. Este interzisă depăşirea acestui timp acordat. Ultimii 3 elevi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.Ce se întâmplă după EvaluareExamenul de evaluare se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidaţii proveniţi din învăţământul de stat, cât şi cei din învăţământul particular au dreptul să susţină Evaluarea naţională fără taxă. Rezultatele obţinute la aceste probe sunt decisive pentru admiterea în învăţământul liceal, reprezentând 80% din totalul mediei. 20% reprezintă media notelor din gimnaziu. Repartizarea computerizată se va face la data de 9 iulie, în funcţie de media de admitere obţinută şi de opţiunile făcute pe fişa de înscriere la admiterea la liceu.