Tradiţii pentru spor şi sănătate în Joia Mare
În tradiţiile românilor, Joia Mare este numită în popor Joi Mari, Joia neagră sau Joimăriţa. În această zi din Săptămâna Pătimilor lui Hristos, potrivit tradiţiei, se împlinesc o serie de datini pentru spor şi sănătate.
În seara acestei zile, creştinii participă la Denia celor 12 Evanghelii. Acum, în multe localităţi din Sudul ţării, fetele şi femeile tinere aduc la biserică o panglică. După ce ascultă câte o evanghelie, fiecare credincioasă face câte un nod în panglica respectivă, rostind câte o dorinţă foarte importantă, care se referă la sporul în casă, la sănătate şi la împliniri în viaţa personală. Panglica se păstrează într-un loc discret, în casă. După împlinirea unei dorinţe, se desface câte un nod. Astfel că, până la sfârşitul anului, se desfac cele 12 noduri, adică se pot împlini cele mai importante dorinţe pentru persoana care a parcicipat la aceste denii.
În Muntenia şi în Oltenia, se practică obiceiul ca bunicile să spele picioarele copiilor din familie.
Tot în aceste zone, se face ultima pomenire din Postul cel Mare pentru rudele plecate în etrnitate. Astfel, în zorii zilei de joi se aprind focuri în curţile gospodarilor şi în cimitire, iar flacăra acestora este întreţinută cu nuiele şi cu ierburi uscate. Aceste focuri aprinse au un simbol foarte precis, care s-a păstrat de-a lungul deceniilor. Ele amintesc de focul făcut de slujitorii arhiereului Caiafa, să se încălzească la el, când apostolul Iuda pregătea prinderea lui Iisus, care se ruga în Grădina Ghetsimani.
În judeţele din Vestul ţării, femeile aduc la biserică pâinea făcută pentru masa de Paşti, pască şi lumânări. Pâinea şi pasca sunt aduse în vase noi, alături de un mămunchi de lumânări. După slujba din ziua de Paşti, aceste simboluri pascale se duc acasă şi se consumă de membrii familiei.
În zona Muscelului se pregătesc covrigi speciali cu ou, care se frământă numai la marile praznice. Covrigi,se sfinţesc la biserică şi apoi se împart rudelor apropiate şi săracilor. Covrigii cu ou sunt un simbol al prosperităţii pentru gospodăriile în care se pregătesc în Sfânta zi de Joi.
În ziua de Joi se roşesc ouăle care se folosesc la ritualul spălării feţei cu ou roşu în ziua de Paşti, ritual care aduce sănătate, bunăsporire în armonie în familie.
Pentru fiecare familie, mai poartă noroc iconiţele şi simbolurile religioase pictate pe ouă. De asemenea, ouăle încondeiate cu motive florale (ciuboţica cucului, talpa gâştei, frunza viţei de vie, floarea Paştelui) sau cu păsări ( rândunică şi pui de găină) sunt de asemenea, norocoase, anticipând sănătate pentru toţi membrii familiei.