Un alt ciclon va lovi România în perioada următoare. Anunțul îngrijorător al ANM: „Nu vreau să ne speriem, dar să fim atenţi”

România a traversat o zi istorică, cu prima emisie a unui cod roșu de viscol din istoria lunii noiembrie. Florinela Georgescu, director de prognoză, a oferit detalii despre ceea ce urmează, mai ales că un nou ciclon se îndreaptă către țară.

Vremea în România va continua să fie rece / foto: ISU
Vremea în România va continua să fie rece / foto: ISU

În această noapte, situația rămâne complicată în estul țării: Moldova, Dobrogea, sudul Olteniei și Munteniei. Vântul se va intensifica în aceste zone, cu cele mai puternice rafale în Dobrogea, sudul Moldovei și zona Carpaților Orientali și Meridionali.

Vântul s-a mai domolit

Chiar dacă viteza vântului va fi mai mică decât în noaptea precedentă, stratul proaspăt de zăpadă existent va contribui la condiții severe și temperaturi foarte scăzute.

Deși vitezele rafalelor nu vor depăși 70-80 km/h, vântul a depășit deja 100 km/h pe zona litorală. De asemenea, vântul va continua să împrăștie zăpada, provocând viscol și o vizibilitate scăzută.

Este important de reținut că, deși este cod galben, situația rămâne dificilă în aceste zone. O îmbunătățire semnificativă este așteptată în următoarea zi.

Explicația fenomenului meteorologic sever din România este legată de perioada anuală. Marea și alte zone apropiate au temperaturi comparabile cu solul sau chiar mai ridicate, fapt care favorizează formarea ciclonilor. De asemenea, dinspre regiunile nordice ale Europei, masele de aer rece pătrund la înălțimi mai mari, contribuind la acest context.

Chiar dacă fenomenele grave sunt normale în această perioadă, este important de menționat că un nou ciclon se apropie. Sperăm că acesta va aduce fenomene mai puțin severe.

Până la mijlocul săptămânii, este necesară atenție sporită, în special în timpul nopților, deoarece temperaturile vor fi negative în întreaga țară, oscilând între -8 și -1 grade Celsius, poate chiar mai scăzute în depresiuni. Aceste temperaturi scăzute, asociate cu prezența zăpezii sau a apei rezultate din precipitații, vor favoriza formarea gheții.

Vremea rea a afectat toată Europa

Fenomenele meteorologice severe, inclusiv precipitațiile, vor continua în următoarele zile, iar un ciclon se va apropia de Europa Centrală, aducând probabil ploi sau ninsoare în funcție de traseul său.

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări și a făcut eforturi considerabile pentru a informa populația. Chiar și cu dificultatea estimării exacte a zonelor afectate, se menține nivelul de avertizare, fapt confirmat de emisia codului roșu vineri dimineața, deși s-au făcut ajustări ulterioare. Georgescu, la a3, a subliniat că gravitatea maximă a fenomenelor s-a concentrat pe partea de sud-est a țării.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Neagu jpg
image
image
image
image
image
image
eyes 1850812 1280 jpg
pensii png
shutterstock 2232363859 jpg
copil telefon jpg
bani pensii pilonul 2 jpeg
hotel belona in 1934 jpg
image png
hemp 8420408 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net