Unde se află singura insulă din România. Este de o frumusețe aparte, atrage turiștii ca un magnet și ascunde un adevărat tezaur

Ostrov este singura insulă locuibilă de pe cursul unui râu din România. Insula adăposteşte o comoară, Mănăstirea Ostrov, primul lăcaş de măicuţe din țara noastră. Totodată, schitul ascunde un tezaur: o icoană făcătoare de minuni. 

Insula Ostrov Foto: Facebook
Insula Ostrov Foto: Facebook

Singura insulă locuibilă din țara noastră

În județul Vâlcea există unica insulă locuită din România: insula Ostrov. Staţiunea Călimăneşti-Căciulata-Cozia este cunoscută, în special, pentru izvoarele sale minerale cu care s-a tratat şi împăratul francez Napoleon al III-lea. Totuși, emblema aşezării de pe malul râului Olt la ieșirea din Defileul Turnu Roșu – Cozia este dată de cele patru vestite mănăstiri aflate la poalele munţilor: Cozia, Turnu, Stânişoara şi Ostrov.

Legenda insulei Ostrov

Insula Ostrov (ostrov = insulă aluvionară, insulă pe apă curgătoare) din orașul Calimăneșt.  Legenda spune că, în jurul anului 1250, un țăran fusese prins pe insuliță de revărsarea râului în urma unor ploi torențiale. Acesta, rugându-se, a promis ca va înălța pe acel loc un lăcaș de cult dacă nu va pieri în torent. Reușind să scape de furia apelor, își ține promisiunea față de Dumnezeu și ridică pe insulă o biserică din barne.

Această mănăstire a fost rezidită pe locul unei biserici mai vechi, din secolul al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, undeva între anii 1520 – 1521. Mulți călugări care își doreau liniște au fost atrași de insula din Călimănești.

Zona, un adevărat Ierusalim al țării noastre

Pelerinii pot merge la mănăstirile de la poalele Munților Cozia, în județul Vâlcea. Mitropolitul Olteniei a spus despre această zonă că este un adevărat Ierusalim al țării noastre.

Această insulă este văzută ca o arcă, unde Dumnezeu a vrut să aibă un lăcaș de cult, numit Biserica dintre Ape. Există o poveste în fiecare colț al schitului, dar și pe insulă, dar și o minune atribuită Icoanei Maicii Domnului “Hodighitria”. Aceasta se află în fața catapetesmei din naosul bisericii din fața bisericii, notează travel.ro.

Legătura insulei cu Elena Ceaușescu

În anii 1979-1980, când s-a început construirea barajelor hidroelectrice de pe râul Olt, întreaga insulă, cu tot ce era pe ea, a fost la un pas să fie înghiţită de ape. Călugării de la Cozia şi preoţii Vâlcei s-au rugat de Elena Ceauşescu să salveze mănăstirea şi parcul deondrologic, dar ea a refuzat.

Când a plecat de la Ostrov, unde fusese în vizită de lucru, soţia dictatorului a avut un accident de maşină. Ajunsă la spital, a avut un vis premonitoriu. Ce anume a visat nu se ştie, dar imediat a ordonat ca insula să fie înălţată cu şase metri, pentru a fi salvată din calea apelor. Numai că, în procesul de înălţare, tot ce era pe insulă s-a năruit, inclusiv grădina cu smochini, lămâiţe şi stejari bătrâni. Doar biserica a supravieţuit.

Minunile Icoanei „Hodighitria“

Aproape fiecare colţ al Ostrovului are o poveste cu deznodământ divin, iar în cartea de onoare a mănăstirii zeci de oameni au povestit minunile de care au avut parte în urma vizitei la mănăstirea dintre ape. Toate, zic ei, au fost posibile datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, „Hodighitria“. Icoana datează din secolul al XVI-lea şi a aparţinut familiei domnitorului Neagoe Basarab

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prinții Jacques și Gabriella de Monaco profimedia 0936805340 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image png
ceai de macese jpeg
mulled wine 6704928 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
povestea statuii din aprcul cismigiu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net