Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinul AstraZeneca: „Dacă nu s-au întâmplat evenimentele trombotice la prima doză, nu apar la cea de-a doua doză”

Ultima actualizare:

    Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţăfoto: Facebook
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţăfoto: Facebook

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că experţii în domeniul medical anticipează că persoanele vaccinate cu prima doză din vaccinul AstraZeneca nu vor dezvolta evenimente trombotice după doza de rapel, în acest context el transmiţând celor care au primit deja prima doză de vaccin de a se prezenta la rapel.

Gheorghiţă a explicat că durerile de cap care nu s-au agravat nu reprezintă, cel mai probabil, un eveniment de tromboză cerebrală.„Evoluţia unei tromboze de sinus venos cerebrale este spre agravare dacă nu beneficiază de diagnostic şi de tratament corect.

Tocmai de aceea o durere de cap care persistă, care nici nu dispare dar nici nu se înrăutăţeşte, foarte probabil că nu este cauzată de un eveniment trombotic cerebral, însă este important să solicităm un consult medical pentru lămurirea cauzelor acelor simptome şi în funcţie de diagnostic se va vaccina sau nu se va vaccina”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, joi.

În cazul în care un pacient refuză să facă rapelul vaccinului AstraZeneca, medicul a arătat că nu există date, nici în ceea ce priveşte siguranţa şi nici în ceea ce priveşte eficacitatea, care să susţină efectuarea dozei de rapel cu un vaccin produs de Pfizer sau Moderna, pe bază de ARN Mesager.

Gheorghiţă a precizat că „mesajul trebuie să fie acela de a completa schema de vaccinare”, arătând că la nivel european nu s-au raportat evenimente trombotice după doza a doua.

Valeriu Gheorghiță, despre riscurile vaccinului AstraZeneca

„Cu alte cuvinte, experţii anticipează că dacă nu s-au întâmplat evenimentele trombotice la prima doză, nu apar la cea de-a doua doză, cu atât mai mult cu cât frecvenţa reacţiilor adverse după prima doză este mai mare decât frecvenţa reacţiilor adverse înregistrate după cea de-a doua doză”, a menţionat Gheorghiţă.

Preşedintele CNCAV a menţioant că rata apariţiei trombozelor este de 0,65 la 100 de mii de persoane. „Rata apariţie trombozelor este de 0,65 la 100 de mii de persoane vaccinare. Combinţa cheagurile de sânge şi trombocite scăzute este foarte rară.

Beneficiile vaccinări depăşesc riscurile efectelor secundare. (...) Situaţia generată de pandemia COVID-19, sunt circa 4500 de cazuri noi raportate în fiecare zi şi peste 150 de decese COVID. La 100 de oameni cu COVID-19, 2,5 persoane decedează. Aceasta este rata de fatalitate. În ultimul timp e o tendinţă de creştere a gravităţii cazurilor”, a mai transmis Gheorghiţă, potrivit news.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net