Veste bună pentru români! Se lansează programul „Rabla pentru sobe”. Ce condiţii trebuie îndeplinite

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, a făcut un anunț care poate avea o importanță crucială pentru un număr mare de români! Urmează să se lanseze un program pilot Rabla dedicat sobelor, ce ar permite românilor să achiziționeze dispozitive mult mai eficiente!

Se vor putea achiziționa 50.000 de sobe / foto: IStock
Se vor putea achiziționa 50.000 de sobe / foto: IStock

Potrivit celor de la adevarul.ro, se pare că autoritățile își propun să finanțeze achiziționarea a 50.000 de sobe în 28 de județe ale țării, mai ales în zonele de munte.

„Pentru prima oară, lansăm în consultare publică un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi, cele cu randament ineficient, aşa cum am spus mai devreme, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot să crească acest randament la peste 80%”, a declarat, conform sursei citate, Mircea Fechet.

„Ne dorim ca acest program să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim în mod suplimentar să avem şi un aer mai curat. Programul este unul pilot, ţin să precizez încă o dată acest lucru, şi se adresează pentru început comunelor din cele 28 de judeţe ale ţării, din zona montană”, a mai comunicat ministrul, potrivit sursei.

Programul Rabla pentru sobe urmează să fie pus în aplicare

Ministrul a mai anunțat și bugetul acestui program pilot. Potrivit acestuia, se pare că va fi alocată suma de 500.000 de milioane de lei, iar 70% din costurile unei sobe va fi acoperit din bugetul acestui program.

„Vom pune la dispoziţie, din bugetul AFM, pentru început, 500 de milioane de lei pentru aceste dispozitive de încălzire. Propunerea pe care o fac, astăzi, este aceea de a finanţa 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 lei de persoană”, a explicat Mircea Fechet, potrivit sursei citate.

Atunci când vine vorba despre ce fel de sobe vor fi eligibile pentru acest proiect extrem de util românilor, Mircea Fechet a spus că puterea nominală o poate alege proprietarul, „dar trebuie să fie de minimum opt kilowaţi şi de maximum 35 de kilowaţi.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net