Vești extrem de proaste pentru români! Ratele cresc încă o dată
Românii care au rate în euro primesc încă o lovitură! În curând, vor plăti mai mulți bani. Click! îți spune cât ai putea plăti lunar, la bancă, în cel mai scurt timp.
Așadar, ratele vor crește pentru că Banca Central Europeană a majorat dobânda cheie, iar indicele Euribor este aşteptat să înregistreze şi cea de-a opta creştere succesivă.
Dobânda de politică monetară influenţează direct Euribor, indicele în funcţie de care se calculează ratele în euro ale românilor.
Specialiştii spun că s-ar putea ajunge la 4,25%, nivelul dobânzii de politică monetară. Astfel, pentru un credit de 50.000 euro, spre exemplu, luat pe o perioadă de 30 de ani, această creștere ar însemna peste 25 euro în plus la rată, adică peste 100 lei, scrie a3.
Acest fenomen nu este însă o noutate pentru români. În ultimul an am văzut creșteri semnificative ale Euriborului.
Euroborul ajunsese, anul trecut pe vremea asta, de la o valoare negativă acum la o valoare pozitivă, iar specialiștii spun că nu ne așteptăm la scăderi în următoarea perioadă, ba chiar în 2023 până la finalul anul anului ne așteptăm la creșteri.
Cu cât poate crește rata românilor
- Credit ipotecar, 50.000 de euro, 30 de ani (dobândă: indice + 4%)
- 15 iunie 2022: 233 de euro (1151 de lei), Euribor: -0,18%
- 14 iunie 2023: 350 de euro (1736 de lei), Euribor: 3,52%
- 21 iunie: 376 de euro (1865 de lei), dacă Euribor ajunge cât BCE: 4,25%
Lista celor 11 bănci din România, depistate cu practici înşelătoare privind calculul ratelor
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a identificat practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor la 11 bănci de pe piaţa locală. Au fost sancționate în total cu 550.000 de lei, revenind fiecărei bănci suma modică de aproximativ 10.000 de euro.
„ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, 25% principal şi 75% dobândă.
Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă. Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei”, a declarat directorul general al ANPC, Paul Anghel potrivit Forbes care citează Agerpres.
Cele 11 bănci sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.