Victor Ciorbea, audiat în dosarul Mineriadei

Ultima actualizare:

    Victor Ciorbea este audiat în calitate de martor
Victor Ciorbea este audiat în calitate de martor

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a venit marţi la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiat de procurorii militari în dosarul Mineriadei, potrivit News.ro.

UPDATE. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat marţi, după audierea sa în dosarul Mineriadei, că procurorii militari l-au întrebat despre organizarea sindicatelor şi ce funcţii avea în organizaţii sindicale la acea vreme, precizând că în 13-15 iunie 1990 era liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, potrivit News.ro.

Întrebat ce le-a spus procurorilor militari în declaraţia sa de martor, Ciorbea a arătat că nu avut ce mari clarificări să aducă privind manifestaţia din 13-15 iunie 1990, pentru că el era atunci lider sindical la FSLI şi sindicaliştii din învăţământ nu au fost la acţiuni alături de mineri.

Întrebat dacă a vorbit în ultima perioadă cu persoanele puse sub acuzare în dosarul Mineriadei, Victor Ciorbea a spus că nu au avut discuţii, dar a dat mâna cu unii dintre ei, la manifestările de la 1 Decembrie sau la unele recepţii.

Victor Ciorbea a fost citat de procurorii Secţiei Parchetelor Militare pentru a da declaraţii în calitate de martor despre ce s-a întâmplat în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, declara, în 29 decembrie 2016, că dosarul Mineriadei este în faza finală, soluţia urmând să fie dată în primele luni ale anului 2017, după ce vor fi administrate probele rămase şi vor fi verificate apărările.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, în 23 decembrie, că în dosarul cunoscut sub numele de "Mineriada 13 - 15 iunie 1990” s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru infracţiuni contra umanităţii, faţă de Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte al României, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale şi Mugurel Cristian Florescu, general în rezervă, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

În urma atacului au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite prin împuşcare alte trei. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net