Ce pun grecii în vin pentru un gust unic. Descoperă aroma străveche a retsinei

Vinul nu este doar o băutură, este o veritabilă călătorie prin timp și cultură, o experiență care se desfășoară pe papilele gustative și deschide porți către tradițiile și poveștile altor popoare. În această lume fascinantă a vinurilor, Grecia se remarcă printr-o creație aromatică aparte: retsina.

Ce pun grecii în vin pentru un gust unic / foto: Pexels
Ce pun grecii în vin pentru un gust unic / foto: Pexels

De-a lungul secolelor, grecii au adăugat diverse ingrediente în vin nu doar pentru a-i spori savoarea, ci și pentru a-i prelungi durata de conservare. Un exemplu emblematic este retsina, vinul tradițional grecesc îmbogățit cu rășină de pin. Această adiție conferă vinului o notă distinctivă, ușor rășinoasă, cu o aromă intensă și caracteristică.

Pe lângă rășină, uneori vinurile grecești mai pot conține condimente sau plante aromatice, precum menta sau coriandrul, însă astfel de combinații sunt mai rare. În anumite regiuni, vinificatorii pot adăuga miere, suc de lămâie sau fructe, adaptând rețetele în funcție de tradițiile locale sau de gusturile personale.

Se spune că vinul retsina a apărut accidental atunci când amforele (amphorae) utilizate pentru transportul și stocarea vinului erau etanșate cu rășină de pin pentru a preveni scurgerile. Această practică a dus la absorbția aromei de rășină în vin, creând astfel o băutură cu un caracter unic.

Rășina de pin, esențială pentru caracterul unic al retsinei, este cunoscută încă din Antichitate pentru proprietățile sale terapeutice. Beneficiile acesteia includ:

Beneficiile rășinii de pin

  • are un efect antibacterian pronunțat și previne multiplicarea virusurilor, bacteriilor și a microorganismelor fungice;
  • ajută la combaterea oricărei inflamații, deoarece este un antiseptic natural puternic;
  • beneficiază de orice deteriorare și boli inflamatorii ale pielii - rășina nu doar curăță rănile și ulcerele, ci și ameliorează iritarea, promovează vindecarea și refacerea țesuturilor;
  • are un efect analgezic, dacă tratați o zgârietură, arsură, fierbere sau abraziune cu rășină, atunci o ușoară umflare la locul afectării va dispărea rapid și durerea va dispărea;
  • întărește rezistența imună atunci când este utilizată intern - este util să luați rășină în cantități mici ca profilaxie pentru răceli, pentru orice proces infecțios și bacterian din organism;
  • încălzește în mod eficient articulațiile și țesuturile moi, ameliorând inflamația și umflarea - utilizarea rășinii de pin este utilă pentru afecțiunile articulațiilor, vânătăi și entorse;
  • întinerește corpul și servește ca prevenire a neoplasmelor maligne - rășina de pin conține mulți antioxidanți care promovează reînnoirea celulară;
  • are un efect util în lupta împotriva afecțiunilor sistemului respirator - ajută la bronșită, răceli și pneumonie, deoarece favorizează descărcarea productivă a sputei.

În plus, mestecarea unor mici bucăți de rășină de pin nu doar că împrospătează respirația, dar întărește dinții și contribuie la prevenirea cariilor și a afecțiunilor gingivale. Astfel, retsina nu este doar o băutură cu gust aparte, ci și o punte între plăcerea degustării și tradițiile medicinale străvechi ale Greciei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
images jpg
5 poza sus jpg
02 biserica jpg
5 poza pentru baza trusa de urgenta jpg
4 baza romani jpg
4 baza laura cosoi jpg
shutterstock 238667371 jpg
Dragos Pătraru. Sursa: Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net