Vrei credit imobiliar cu avans zero? Trebuie să garantezi cu două case
Ţi se pare imposibil ca o bancă să nu-ţi ceară avans atunci când soliciţi un credit imobiliar? Dacă nu ştiai, află că pe piaţă există şi astfel de oferte. Însă, pentru a beneficia de astfel de condiţii, va trebui să aduci garanţii în plus. Specialiştii portalului finzoom.ro ne spun ce trebuie să ştim dacă vrem să luăm un împrumut pentru o locuinţă.
- Au înăsprit condiţiile de creditare. Încă din timpul dezbaterilor pentru adoptarea Legii dării în plată, băncile au început să crească avansul cerut pentru creditele ipotecare. Dacă, iniţial, acesta se situa în jurul valorii de 15% din valoarea împrumutului, acum el a crescut la 30% şi chiar 40%. În acelaşi timp, multe bănci au anunţat modificări în ceea ce priveşte gradul de acoperire a creditului cu garanţii în plus. Însă pe piaţă încă mai există oferte pentru credite imobiliare cu avans de 15%: le poţi contracta de la Credit Agricole, Libra Internet Bank şi Credit Europe Bank. 20% avans cer OTP Bank, Patria Bank şi Banca Comercială Feroviară (pentru creditele acordate în lei cu o valoare mai mică de 350.000 lei).
- Există oferte cu avans zero. Pe piaţă sunt însă bănci care oferă credite imobiliare cu avans zero, dar numai în anumite condiţii. Mai concret, pe lângă ipoteca pusă pe locuinţa pe care vrei s-o achiziţionezi, banca îţi cere să garantezi creditul cu încă un alt imobil. Mai pe scurt, dacă vrei creditul, va trebui să-l garantezi cu două case: cea pe care o cumperi şi alta care nu trebuie să fie neapărat pe numele tău. Astfel, Creditul pentru Locuinţă de la Leumi Bank sau Creditul pentru Investiţii Imobiliare oferit de ING Bank ar putea fi o soluţie utilă dacă nu dispui de bani pentru avans.
Băncile transmit Fiscului lista cu conturile clienţilor
De la 1 iulie, băncile au început să transmită la ANAF, în fiecare zi, o listă cu persoanele şi firmele care îşi deschid sau închid un cont bancar. În plus, vor fi obligate să raporteze Fiscului datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise. Mai mult, intituţiile financiare vor transmite către ANAF şi o listă a celor care închiriază casete de valori, precum şi una a celor care întrerup contractul de închiriere. Pe de altă parte, băncile sunt obligate ca la solicitarea Fiscului să comunice pentru fiecare titular care face obiectul solicitării toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi.
Credit de investiţii imobiliare de la ING
Acest credit are o dobândă variabilă, de 4,95% pe an, Robor la 3 luni + 4,2% marja băncii, un comision de administrare lunar (la sold) de 0,03%. Creditul e destinat achiziţionării sau construcţiei de locuinţe, iar gradul maxim de îndatorare trebuie să fie de 50%. Tipul de garanţie solicitat: cesiune asigurări şi ipotecă imobil. Vei avea nevoie de codebitori (persoane al căror venit vine în completarea venitului tău). Aceştia pot fi soţ sau soţie, mama sau tatăl, fiica, fiul, fratele, sora, mătuşa, unchi, nepoţi, bunici, iubit sau iubită. Valoarea minimă a creditului e de 13.000 de lei, iar cea maximă de 900.000 de lei. Perioada minimă de creditare e de 3 ani, iar cea maximă de 35 de ani. Banca îţi oferă 75% din valoarea imobilului, restul de 25% fiind bani cu care vii de acasă. Vei mai plăti şi o taxă de evaluare între 400 şi 550 de lei.
Creditul pentru Locuinţă de la Leumi
Acest credit vine cu o dobândă variabilă, de 4,28% pe an, ROBOR la 3 luni + 3,5% marja băncii, un comision de analiză dosar de 400 €, un comision de administrare lunar de 4 lei. Perioada de graţie e de 12 luni, iar împrumutul poate fi contractat pe o perioadă minimă de 6 luni şi maximă de 30 de ani. Acordarea creditului presupune o ipotecă imobiliară asupra imobilului achiziţionat şi a altui imobil aflat ori în proprietatea ta, ori în proprietatea unei terţe persoane. Mai ai nevoie de poliţă de asigurare pentru locuinţa pe care vrei s-o cumperi şi ipotecă mobiliară asupra conturilor deschise la Leumi Bank. Mai pe scurt, ţi se pune ipotecă pe două case şi pe conturile deschise la banca respectivă. În acest caz, avansul va fi zero.