Vremea în România devine insuportabilă. Regiunile unde va ninge la mijlocul săptămânii

Ultima actualizare:

Vremea se schimbă radical în România. Temperaturile vor scădea drastic, iar ploile vor cuprinde majoritatea regiunilor. Pe arii restrânse se va forma polei. La munte, ninsoarea va fi viscolită, informează adevarul.ro.

Turiştii ar putea avea zăpadă la munte. FOTO: Adevărul
Turiştii ar putea avea zăpadă la munte. FOTO: Adevărul

Conform informaţiilor, după ce temperaturile au început deja să scadă în regiunile extra-carpaticede, de marți, temperaturile se vor apropia de normalul perioadei în sudul şi estul ţării, fiind maxim 2-3 grade la Bucureşti.

Se vor înregistra valori termice maxime cuprinse între 0 grade în nordul Moldovei şi 7 grade în vestul teritoriului şi precipitaţii locale în sud-vest, izolat în rest, sub formă de ploaie de lapoviţă, iar noaptea şi ninsoare.

„Ca precipitaţii, în general, acestea vor fi în sud-vestul teritoriului, predominant sub formă de ploaie, iar pe parcursul nopţii să fie atât lapoviţă, cât şi ninsoare. În rest, doar izolat, se vor semnala precipitaţii mixte”, a menţionat un reprezentant de la ANM, potrivit adevărul.

La munte va ninge

În zonele de deal e posibil să apară lapoviţa, iar la munte să ningă, spre bucuria amatorilor de sporturi de iarnă. Nopţile vor deveni mult mai reci, cu temperaturi negative aproape în toată ţara.

Totuşi, la nivelul întregii ţări, în această săptămână, se pare că valorile generale termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, iar cantităţile de precipitaţii vor fi local excedentare în extremitatea de sud-vest a ţării.

În rest vor fi în general deficitare, mai ales în regiunile nord-vestice. Abia din săptămâna 30 ianuarie - 6 februarie 2023, temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil uşor mai ridicate în regiunile extracarpatice, dar şi uşor mai coborâte la munte.

Zeci de mii de turiști la cota 1400

image

Zeci de mii de turiști au dat buluc la munte în minivacanța de Mica Unire să se bucure de zăpadă și de aer curat. O dată ajunși la Sinaia, la cota 1.400 oamenii și-au pierdut avântul. La ora prânzului era o mulțime imensă de turiști așteptând telegondola de la cota 1400. Conducerea Transport Urban Sinaia (TUS) a anunțat că din cauza unor defecțiuni tehnice la telegondola Carp s-a creat aglomerația.

Din cauza gheţii, chiciurii care s-au depus pe role şi piloni, telegondola a plecat cu întârziere, dar s-a decis prelungirea programului de funcționare cu o oră. Maria Floricică, directorul Transport Urban Sinaia, a declarat pentru Agerpres că ziua de luni, 23 ianuarie, 2023 a fost cea mai aglomerată zi din istoria TUS. 

Au blocat drumul să se dea cu sania

Românii se bucură  de orice petic de zăpadă
Românii se bucură de orice petic de zăpadă

Mai mulți turiști entuziasmați de zăpadă și-au abandonat mașinile pe șosea pentru a se da cu sania. Numai că au blocat Drumul Național 7A, din județul Vâlcea, și au reușit să enerveze zeci de șoferi care se îndreptau spre pârtie. Câțiva șoferi, aflaţi în zona pârtiei din Curmătura Vidruţei, s-au bucurat când au văzut zăpada, nu au mai pierdut timp în căutarea unui loc de parcare, așa că au decis să își lase mașinile chiar pe șosea. Au enervat zeci de alți participanți la trafic, iar poliția a fost sesizată imediat.

„Rugăm șoferii care au parcat pe marginea drumului să vină la mașini să le mute astfel încât să se poată circula. Vă mulțumim!”, a fost mesajul autorităților.

Cei care au decis să petreacă minivacanța de Mica Unire la munte, trebuie să aibă în vedere că autoritățile au anunțat un risc ridicat de avalanșe. Spre exemplu, domeniul schiabil de la Sinaia este închis. ,,Meteorologii au emis o avertizare de risc mare de avalanșe (grad 4) în Munții Parâng și Șureanu și de risc însemnat în Munții Făgăraș, Bucegi, Țarcu-Godeanu și Rodnei”.

Cei de la Salvamont Prahova dau explicații și pe pagina lor de Facebook: ,,Vântul puternic din ultimele zile a adus cantități mari de zăpadă, astfel că, stratul de zăpadă acumulat depășește în unele zone și 3 metri. Cantități importante s-au depus pe văi, iar pe pantele nordice s-au creat plăci care se pot desprinde. În acest moment, stratul de zăpadă măsoară un metru la Vârful Omu, iar acumulările cauzate de vânt ajung şi la 3-4”

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Răzvan și Irina Fodor jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net