O stradă din București, sufocată de rable parcate ilegal
Caz ireal în sectorul 5 al Capitalei. Un bărbat strânge zeci de rable, pe care le aduce și le depozitează pe stradă, fără să-i pese că blochează circulația. „Doar nu sunt ale lui”, motivează, atunci când e luat la întrebări.
Strada din sectorul 5 seamănă mai degrabă cu un cimitir de mașini sau cu un service auto. De o parte și de alta, pe trotuare, sunt parcate haotic autoturisme vechi, lovite sau dezmembrate, care îi împiedică pe ceilalți șoferi și pe locatari să circule în siguranță, semnalează Digi24. „Sunt foarte multe mașini, trec pe lângă tine la un milimetru, ți-e și frică”, spune o tânără cu un copil mic în brațe.
Proprietarul mașinilor, răspuns pentru vecinii nemulțumiți: „Să fie sănătoși!”
Mașinile ar fi fost aduse de un bărbat care are acolo casa, dar și un service auto. Reporterul Digi24 a numărat nu mai puțin de 29 de rable care blochează ambele trotuare, plus o bandă de circulație. Alte 3 mașini dezmembrate îi zac în curte. Proprietarul nu recunoaște că mașinile ar fi ale lui. „Nu sunt ale mele. Verificați la Primărie, vedeți că eu am alte mașini și sunt înmatriculate pe numele meu”, spune el. Vizavi de vecinii nemulțumiți, are un singur răspuns: „Să fie sănătoși!”.
Procedura de ridicare a unei rable e complicată și anevoioasă
Primăria nu a găsit nici ea soluții, pentru că bărbatul găsește tot felul de chichițe pentru a scăpa de amendă. Iar procedura de ridicare a unei mașini neînmatriculate este complicată și se întrerupe dacă mașina e mutată chiar și doi metri pe aceeași stradă. „Procedura este în funcție de mașină, dacă are număr de înmatriculare se trimite o somație cu un termen de 5 zile, prin plic, către proprietar. Dacă nu are număr de înmatriculare se dă un anunț la ziar, ca fără proprietar și e o altă procedură”, spune Cristina Niculae de la Poliția Locală Sector 5.
„Toate mașinile astea sunt ale lui, nu în regim de reparație. Le aduce de afară, le aduce în țară, are paltforma și le ține aici cu anii. Soluția a găsit-o, mută pe asta de aici în capăt și pe aia din capăt aici, că legislația spune că dacă nu e pusă 6 luni în circulație pot să o ridice. Găsește portițe”, explică un alt localnic.