10 sfaturi pentru cei care ţin post

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Considerat cel mai lung şi mai aspru dintre toate posturile de peste an, Postul Paştelui a început la 19 februarie şi se va încheia la 7 aprilie. Unele persoane postesc doar lunea, miercurea şi vinerea, altele doar în „Săptămâna Mare”, altele pe toată perioada. Indiferent din care categorie faci parte, e bine să iei în calcul câteva sfaturi.

„Postul nu ne face mai buni în ochii celor din jur, e doar un exerciţiu şi o disciplinare. A ta, cu tine. Nu trebuie să ne fălim că ţinem post, nu e nimic de laudă în asta. Smerenia, discreţia, bunătatea, modestia – acestea sunt trăsăturile celui care posteşte cu adevărat”, spune dr. Mihaela Bilic în cartea sa, „Supă de încălzit inima”. Sunt două întrebări la care trebuie să răspunzi înainte de a ţine post: ce urmăreşti (demonstrarea voinţei, obţinerea liniştii interioare, îndeplinirea unei dorinţe, sau slăbire, detoxifiere) şi ce preţ eşti pregătit să plăteşti (frustrare, chin). Dacă decizia ai luat-o cu toată convingerea, atunci Postul ţinut corect îţi poate aduce unele beneficii atât mentale, cât şi unele ce ţin de sănătate. 

Postul presupune renunţarea la carne, ouă şi lactate. Proteinele animale trebuie compensate cu cele vegetale, pe care le găseşti în fasole, mazăre, linte, năut, soia, pâine integrală. Potrivit Mihaelei Bilic, boabele de soia reprezintă o alternativă sănătoasă de proteine vegetale. Ce are ea în plus faţă de restul leguminoaselor? În primul rând fito-estrogeni, substanţe cu structură şi funcţie similare hormonilor sexuali femeieşti. Astfel, soia e benefică femeilor trecute de prima tinereţe pentru că un strop de estrogen le menţine frumuseţea pielii şi sănătatea oaselor. De asemenea, este o bună sursă de calciu şi conţine multe fibre cu efect pozitiv asupra colesterolului din sânge.

O greşeală pe care o fac mulţi în Post este să se refugieze în cartofi prăjiţi, covrigi, pâine în exces. Toate au foarte multe calorii şi îngraşă. În plus, aceşti carbohidraţi se digeră greu şi duc la acumularea mai multor toxine în organism.

Există o mulţime de reţete delicioase de post. În această perioadă poţi încerca tot felul de salate, în diverse combinaţii de legume proaspete sau fierte, cartofi dulci la cuptor, humus cu lipie şi verdeţuri, pastă de avocado, salate de vinete, fasole bătută, pizza vegetală, supe-creme etc.

Tot acum renunţă la fumat şi la alcool, acesta din urmă având cele mai multe calorii, după grăsime, ducând la creşterea în greutate. 

Florentina Opriş, prezentatoarea emisiunii “Sport, dietă şi o vedetă” de la Kanal D, ne îndeamnă să ronţăim între mese legume crude, nuci, alune, migdale.

Luaţi tot ce e verde din piaţă, ne mai sfătuieşte Mihaela Bilic. “Nimic nu se compară cu spectacolul oferit de natură primăvara, nici la culoare, nici la sănătate. Orice frunză înseamnă vitamine, minerale, multe fibre şi apă, enorm de mulţi fito-nutrienţi şi puţine calorii”, adaugă nutriţionistul. Toate aceste legume verzi, consumate în această perioadă, ajută la detoxifierea organismului. De altfel, acesta e marele avantaj al Postului. 

simeon stalpnicul png

Dacă vrei să ajuţi şi mai mult la detoxifierea organismului, bea multe ceaiuri diuretice şi sucuri verzi, fă sport şi îngrijeşte-ţi pielea. “Multe toxine se elimină prin piele, însă e mai greu dacă ai porii blocaţi. De aceea, sunt benefice peelingurile cu zaţ de cafea sau cu mălai”, mai spune Florentina Opriş. 

Actriţa Ioana Ginghină ţine posturile de peste 20 de ani. Nu îi e greu, ba chiar le aşteaptă cu plăcere. „Sunt atât de setată pe ideea de post, încât n-am absolut nici o treabă când în jurul meu toţi mănâncă fripturi şi prăjituri. Mă simt bine fizic, uşoară, am energie, parcă şi pielea începe să strălucească. Asta pentru că totuşi am o alimentaţie sănătoasă, nu mă bazez pe făinoase. De multe ori mă întreb de ce nu mănânc aşa mereu”, spune ea, asigurându-te că există o mulţime de reţete delicioase fără carne şi ouă. 

Postul nu se referă doar la calitate, ci şi la cantitate. Nu contează doar ce mănânci, ci şi cât mănânci. Redu porţiile şi nu exagera, pentru că de Paşte te aşteaptă mielul, ouăle umplute şi cozonacii şi nu vrei să ai deja câteva kilograme în plus.

Nu trebuie să ţină post femeile însărcinate sau cele care alăptează, copiii şi persoanele bolnave (cancer, afecţiuni cardio-vasculare).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net