274 de suspiciuni de Omicron, descoperite în România: «Noua tulpină a acaparat deja orașele mari»

#Coronavirus

Vești îngrijorătoare! De 8 săptămâni consecutive, MedLife a monitorizat evoluția variantei Omicron în România. Luni, 17 decembrie, compania a anunțat rezultate noi în procesul săptămânal de evaluare pre-screening PCR și a descoperit 274 de probe care prezintă suspiciune de infectare cu Omicron, din 349 de probe analizate. 

Omicron este vinovat de creșterea cazurilor Foto: Unsplash
Omicron este vinovat de creșterea cazurilor Foto: Unsplash

Acest lucru reprezint o pondere de 79%. Cel mai mare procentaj de cazuri suspecte de Omicron este în județul Cluj, de 96%, apoi urmează Timișioara cu 73% și București/Ilfov cu 72%,

De asemenea, toate cele 137 de cazuri suspecte identificate săptămâna trecută au fost confirmate cu noua tulpină în urma secvențierii. Delta nu a dispărut de tot, însă Omicron este vinovat pentru creșterea subită a îmbolnăvirilor la noi în țară, susțin experții. 

Totodată, cei care au fost infectați cu Omicron au o șansă mai mare de reinfectare mai mare, spre deosebire de Delta. 

Omicron are o rată de infectare mai mare

Deși Delta nu a dispărut în totalitate, se pare că Omicron este responsabil de creșterea abruptă a îmbolnăvirilor, în special în orașele mari, având o rata de transmitere mai mare comparativ cu varianta anterioară. În plus, spre deosebire de Delta, tulpina Omicron este caracterizată și de o rată de reinfectare mai mare în rândul vaccinaților și a celor trecuți prin boală”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvețiere desfășurat de MedLife.

Chiar dacă studiile arată că Omicron este o variantă mai blândă, este foarte contagioasă, iar medicii susțin că trebuie să ne ferim la fel de mult ca până acum. Această variantă infectează mai ușor vaccinații sau pe cei care au trecut deja prin boală.

Din fericire, până acum studiile arată că nu a dat forme grave la cei care aveau imunitate. Însă, medicii ne recomandă să rămânem la fel de vigilenți. 

“Omicron este o variantă mai contagioasă în comparație cu cele anterioare întrucât prezintă o încărcătură virală mai mare la nivelul tractului respirator superior. Mai mult decât atât, s-a observat că această tulpină infectează mai ușor persoane ce prezintă imunitate dobândită prin vaccin sau prin infectare anterioară, ceea ce reprezintă un avantaj pentru virus și un dezavantaj pentru noi. adevărat că până acum, cel puțin, formele de boală date de Omicron în cazul persoanelor care aveau imunitate nu sunt la fel de grave, însă acest lucru nu înseamnă că această nouă tulpină nu reprezintă un pericol. Este foarte probabil să asistăm la o creștere a spitalizărilor și a cazurilor din ATI în perioada următoare, în legătură directă cu numărul mare de infectări pe care România îl va înregistra”, a adăugat Dumitru Jardan.

Specialiștii au subliniat la sfârșitul anului trecut că România se va confrunta începând cu jumătatea lunii ianuarie cu o creștere rapidă și continuă a numărului de infectări, din cauza ăspândirii tulpinii Omicron la nivel național.

Rezultatele programelor noastre de pre-screening și secvențiere confirmă nivelul accelerat de răspândire a noii tulpini și explică evoluția continuă a numărului de cazuri la nivel național. Vedem cum noua tulpină acaparează deja orașele mari, precum Cluj, Timișoara și București, acestea fiind, de altfel, județele cu cel mai mare număr de cazuri zilnice raportate. Dacă ar exista o testare adecvată, probabil că numărul real al infectărilor s-ar dubla la fiecare 3-4 zile. Impactul numărului real de îmbolnăviri se va vedea în următoarele două săptămâni la nivelul sistemului sanitar, prin creșterea spitalizărilor și a numărului de pacienți internați la ATI. Iar atunci când rata de ocupare a paturilor din spitalele COVID va depăși 75% vom resimți, cu adevărat, pericolul acestui val al pandemiei.

Pentru a evita această situație, se impune aplicarea de urgență a unor măsuri coerente, care să țină cont de particularitățile noii tulpini, precum rata mare de transmitere și incidența crescută în rândul copiilor și adolescenților. Spațiile închise aglomerate, așa cum sunt și sălile de curs, se pot transforma, cu ușurință în adevărate focare de infecție. Astfel, decizia de a menține școlile deschise indiferent de rata de incidență și trecerea în regim online abia când ajungem la ocuparea a 75% din capacitatea spitalelor ar trebui re-evaluată până nu e prea târziu. Aplicarea și respectarea unor măsuri de siguranță eficiente, asociate cu vaccinarea și testarea adecvată ar putea limita efectele valului 5 al pandemiei”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net