6 motive pentru care nu e de glumit cu Omicron!

#Coronavirus

În ultimele săptămâni, Omicron s-a răspândit cu o viteză amețitoare în toată lumea, ajungând dominantă și la noi în țară. Vestea bună este că pare să dea simptome mai ușoare decât varianta precedentă, Delta. Totuși, asta nu înseamnă că am scăpat de pericol. Mai mulți experți citați de The Guardian ne recomandă să luăm în continuare toate măsurile de protecție posibile, pentru a preveni infectarea, căci „nu e de glumit cu Omicron”.

Mulți ajung în continuare la spital, cu forme grave de boală
Mulți ajung în continuare la spital, cu forme grave de boală

Ne-am săturat de pandemie, de boală, de restricții, și ne agățăm cu speranță de fiecare veste bună primită. Ultima este legată de Omicron: chiar dacă această nouă variantă de virus e de 4-5 ori mai infecțioasă și ne contaminează în masă, pare că dă simptome mai ușoare, ceea ce ar putea însemna că ar duce mai repede la imunitate colectivă și, astfel, la finalul pandemiei. Oricât de mult ne-am dori să fie adevărată această teorie, din păcate nu e. „Obținerea imunității prin infectare nu e o soluție, e o «vaccinare murdară», «pe ușa din spate». Mulți oameni s-ar îmbolnăvi grav, cu daune adesea permanente. Iar pentru copiii noștri, ar fi un experiment absolut iresponsabil”, a precizat recent ministrul Sănătății din Germania, Karl Lauterbach. Alți experți de top citați de The Guardian expun o listă de motive pentru care oamenii ar trebui în continuare să facă tot posibilul pentru a se feri de infectare, mai ales în următoarele săptămâni.

1.      Virusul e imprevizibil

„Ar fi mai bine să mă infectez și să scap odată”? NU, răspunde Eric Topol, profesor de medicină moleculară la Scripps Research: „Sunt prea multe incertitudini legate de acest virus cu profil necunoscut, care poate fi încă foarte grav și letal. Iar evoluția bolii este imprevizibilă”. Poți ajunge la spital oricât de tânăr și de sănătos ai fi! În plus, nu e deloc clar dacă trecerea prin boală ar oferi imunitate împotriva variantelor viitoare de COVID.

2.      Ucide în continuare oameni

Chiar dacă varianta Omicron e mai puțin severă decât Delta, asta nu e o garanție că scapi total nevătămat. „Covid-19 este încă o boală mortală. Eu aș numi varianta Omicron mai puțin severă decât precedenta, nu mai «blândă», pentru că nu e deloc blândă, este regretabil că s-a dat această impresie. Sunt atâția oameni care ajung la ATI și mor”, a mai spus Eric Topol.

3.      Rămâi cu sechele după trecerea prin boală

Mulți dintre cei care scapă cu viață rămân mult timp cu simptome chinuitoare post-COVID, care le scad mult calitatea vieții. Înseamnă timp pierdut și bani cheltuiți prin cabinete medicale, pentru recuperare.

4.      Se pot declanșa afecțiuni grave

Nici după teoretica vindecare de COVID nu poți spune că ești în afara pericolului. Mulți se întorc la spital cu accident vascular cerebral, cu insuficiență cardiacă, embolii pulmonare, insuficiență renală, boli hepatice sau complicații ale diabetului.

5.      Poți infecta persoane vulnerabile

Și chiar dacă tu ai norocul să treci cu bine prin boală, fără sechele și fără simptome, poți fi contagios fără să știi și îi poți infecta pe alții, vulnerabili, cu imunitate scăzută. Cum ai putea trăi cu vina că din cauza ta s-au stins bunicii, sau persoanele dragi, care ar fi putut avea viață lungă înainte?!

6.      Tot mai mulți copii ajung la spital

spital copii jpeg

„Infectarea în masă este o strategie efectiv dementă”, e de părere dr. Octavian Jurma. Potrivit acestuia, consecințele se văd în spitale, unde viteza de creștere a internărilor în rândul minorilor s-a dublat într-o săptămână. „Duminică, în România, am avut 286 de copii internați în spitale COVID, aproape triplu față de duminica trecută, când erau 108. Pentru copii, Omicron este de până la patru ori mai periculos decât Delta, iar consecințele expunerii unei întregi generații de minori la o boală multisistemică sunt incalculabile”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net