5 factori care prelungesc răceala
Când eşti răcit, ai face orice ca să te faci bine cât mai repede, nu-i aşa? În cazul în care răceala durează mai mult de o săptămână, e posibil ca însănătoşirea să fie sabotată de unii factori la care nu te-ai gândit. Citeşte mai multe în numărul de februarie al Click! Sănătate!
Odihna insuficientă
Somnul este foarte important pentru ca imunitatea să funcţioneze la parametri optimi. Un somn mai scurt de 8 ore slăbeşte capacitatea de apărare a organismului. În timpul somnului se refac elementele sistemului imunitar, printre care globulele albe. Potrivit unui studiu, persoanele care dorm mai puţin de 7 ore pe noapte au un risc de 3 ori mai mare de a se îmbolnăvi în comparaţie cu cele care dorm 8 ore.
Stresul
Ai observat că în perioadele mai stresante răceşti mai des? Cortizolul, hormonul stresului, slăbeşte sistemul imunitar. Combaterea stresului prin activităţi relaxante sau prin mişcare creşte nivelul endorfinelor, care au efect pozitiv asupra imunităţii.
Administrarea de antibiotice
Infecţiile bacteriene necesită tratament cu antibiotice, nu şi răcelile, care sunt cauzate de virusuri. Unele persoane iau greşit antibiotice, convinse că răceala care trece mai greu este „mai gravă”. Însă administrarea incorectă a antibioticelor nu face decât să prelungească timpul necesar vindecării răcelii. Antibioticele perturbă flora intestinală, care reprezintă mai mult de jumătate din sistemul imunitar. O floră intestinală dezechilibată afectează sintetizarea normală a imunoglobulinelor, cu rol în combaterea agenţilor patogeni.
Picăturile de nas folosite în exces
Când ai nasul înfundat, descongestionantele nazale sunt de mare ajutor. Însă folosite mai mult de 5 zile pot da dependenţă, care duce la inflamaţie nazală. Citeşte prospectul produsului şi nu depăşi durata recomandată de utilizare!
Consumul de alcool şi fumatul
Dacă ai aceste vicii, este important să renunţi la ele dacă vrei să te vindeci mai repede. Chimicalele din ţigări pot sensibiliza ţesutul căilor respiratorii, expunându-te unui risc mai mare de infecţii, iar alcool duce la deshidratare şi slăbeşte sistemul imunitar.