7 potențiale beneficii pentru sănătate ale uleiurilor esențiale

Ultima actualizare:

Uleiurile esențiale sunt extracte din plante și pot ajuta la temperarea anxietății, la îmbunătățirea somnului, la reducerea senzației de greață și chiar la calmarea durerii, scriu cei de la everydayhealth.com. Iată ce spun cercetările și experții.

Uleiurile esențiale pot ajuta la temperarea anxietății. Foto: Click.ro
Uleiurile esențiale pot ajuta la temperarea anxietății. Foto: Click.ro

Uleiurile esențiale au extracte de plante îmbuteliate. Ele sunt făcute prin aburirea sau presarea plantelor pentru a capta compușii responsabili pentru parfumul lor, conform John Hopkins Medicine. Mai important, aromele lor unice au fost folosite în practicile de vindecare de mii de ani și pot avea proprietăți vindecătoare.

Un mod în care funcționează este prin simțul nostru olfactiv”, spune Michelle Davila, ND, medic naturist la departamentul de medicină integrativă al Beaumont Health din Grosse Pointe și Royal Oak, Michigan. „Când inhalați un ulei esențial, moleculele de miros călătoresc de la nervii olfactivi direct la creier. Aici, ei interacționează cu o regiune cunoscută sub numele de sistemul limbic, care reglează emoțiile, amintirile și senzațiile, spune dr. Davila.

Moleculele de miros pot fi, de asemenea, absorbite în fluxul sanguin atunci când sunt aplicate pe piele. Odată ajunse în sânge, uleiurile esențiale se distribuie în întregul corp, pentru a îmbunătăți diferite aspecte ale sănătății generale, potrivit lui Davila.

Cu alte cuvinte, uleiurile esențiale pot fi o abordare complementară utilă pentru multe probleme de sănătate, de la stres și insomnie, la durere și greață.

Dar nu te entuziasma prea tare. „Uleiurile esențiale au devenit foarte populare în ultimii câțiva ani și sunt foarte comercializate, așa că ar putea părea că uleiurile esențiale ar putea vindeca orice”, spune Davila. În schimb, gândiți-vă la uleiurile esențiale ca un plus util pentru un stil de viață sănătos și un plus la rutina medicală - nu o pastilă magică.

Iată câteva dintre modalitățile prin care uleiurile esențiale pot stimula starea generală de bine.

Posibile beneficii pentru sănătate ale uleiurilor esențiale

1. Reduce stresul și anxietatea

Unele dintre posibilele beneficii ale uleiurilor esențiale sunt reducerea stresului și calmarea anxietății, iar aceste două aspecte sunt probabil primul motiv pentru care oamenii gravitează spre aromoterapie, cel puțin la început”, spune Shanti Dechen, un practician certificat în aromoterapie clinică și director al Aroma Apothecary Healing Arts Academy din Crestone, Colorado.

O revizuire și o meta-analiză publicate în septembrie 2019 în Phytomedicine a analizat 90 de studii și a concluzionat că, în general, inhalarea sau ingerarea uleiului esențial de lavandă (diluat și sub îndrumare) poate scădea nivelul de anxietate. De asemenea, au ajuns la concluzia că adăugarea de ulei esențial de lavandă la tratamentele de masaj poate ajuta la reducerea nivelului de anxietate. Aceste efecte se pot datora acetatului de linalil și linalolului, compuși cheie din lavandă care au proprietăți calmante și sedative.

Autorii au inclus o avertizare cu privire la calitatea medie scăzută a studiilor disponibile, spunând că sunt necesare studii de calitate superioară privind uleiul esențial de lavandă și anxietatea. Acestea fiind spuse, ei recunosc că inhalarea uleiului esențial de lavandă este în general sigură, accesibilă și ieftină. Prin urmare, poate fi o terapie utilă pentru a ușura sentimentele anxioase la unii oameni.

Potrivit Clinicii Cleveland, alte uleiuri esențiale de încercat pentru anxietate includ uleiul de bergamotă, uleiul de lemongrass, uleiul de portocale și uleiul de lemn de cedru.

2. Ameliorează durerile de cap și migrenele

Durerile de cap sunt una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate legate de durere, afectând până la 75% dintre adulții din întreaga lume, potrivit Clinicii Cleveland. Migrena, o formă mai severă de cefalee, afectează aproximativ 12 la sută dintre adulții din SUA, conform Johns Hopkins Medicine. Durerile de cap sunt o cauză majoră a absenteismului de la serviciu și școală și, după cum notează Clinica Cleveland, pot duce la sentimente de anxietate și depresie.

Unii oameni apelează la uleiuri esențiale precum menta pentru ameliorare și există unele cercetări foarte limitate privind utilizarea lor pentru durerile de cap. Potrivit unei recenzii, uleiul de mentă poate ajuta la ameliorarea durerii de cap atunci când este aplicat superficial în jurul capului și al tâmplei. Acest lucru se poate datora mentolului, ingredientul activ principal din menta. Mentolul are o senzație de răcire, despre care se crede că are un efect analgezic (de calmare a durerii), potrivit unui studiu necontrolat pe 25 de pacienți care a examinat severitatea durerii migrenei după aplicarea unui gel de mentol de 6% pe locul durerii. Cei cu migrenă care au folosit gelul au văzut îmbunătățiri remarcabile ale intensității durerilor de cap cu două ore după aplicare.

3. Ameliorează greața

Unii oameni încearcă uleiurile esențiale pentru a îmblânzi starea de greață de la sarcină, chimioterapie și indigestie.

Uleiul esențial de mentă și uleiul esențial de ghimbir, de exemplu, sunt adesea folosite pentru disconfortul digestiv, inclusiv greața. Potrivit unei recenzii publicate în martie 2018 în Alimentary Pharmacology & Therapeutics, menta relaxează mușchii gastrointestinali și scade inflamația care agravează greața.

Ghimbirul, pe de altă parte, încurajează procesul digestiv, împiedicând alimentele să rămână în tractul gastro-intestinal, ceea ce poate provoca uneori greață, potrivit cercetărilor.

4. Ușurează durerea de la crampele menstruale

Între 16 și 91% dintre femei și fete suferă de dureri menstruale (dismenoree), multe apelând la medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) fără prescripție medicală pentru ameliorare. Cu toate acestea, deși majoritatea femeilor tolerează utilizarea intermitentă pe termen scurt a AINS, AINS obișnuite precum aspirina, ibuprofenul (Advil, Motrin) și naproxenul de sodiu (Aleve) nu sunt recomandate femeilor cu tulburări de sângerare, astm, alergie la aspirina, leziuni hepatice, tulburări de stomac sau ulcere, conform Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi.

AINS pot provoca, de asemenea, reacții adverse precum gaze, balonare, arsuri la stomac, dureri de stomac, greață, vărsături și diaree sau constipație, notează Clinica Cleveland. Acetaminofenul (Tylenol) este un alt medicament pentru ameliorarea durerii, folosit adesea pentru durerile menstruale, care pot provoca reacții adverse, inclusiv erupții cutanate, urticarie, dificultăți la înghițire, umflare, mâncărime și piele roșie, conform MedlinePlus.

Alte opțiuni holistice, cum ar fi aromaterapia, pot oferi o alternativă mai sigură sau o abordare complementară pentru ameliorarea durerilor menstruale și pot reduce potențial utilizarea AINS și efectele secundare. Potrivit Clinicii Cleveland, crampele menstruale dureroase apar atunci când uterul se contractă atât de puternic încât presează împotriva vaselor de sânge din apropiere, întrerupând aportul de oxigen al țesutului muscular. Durerea este resimțită atunci când o parte a uterului pierde pentru scurt timp accesul la oxigen.

Cercetările limitate sugerează că uleiurile esențiale pot ajuta la ameliorarea durerilor menstruale. Într-un studiu din Coreea, 45 de fete de liceu au primit un singur masaj abdominal de 10 minute, fie cu un amestec de uleiuri esențiale, fie cu acetaminofen. Grupul cu uleiuri esențiale a experimentat o reducere mai mare a durerii după 24 de ore, comparativ cu cei care au luat acetaminofen.

O altă revizuire publicată în noiembrie 2018 în Journal of Clinical Medicine a examinat 19 studii privind utilizarea aromoterapiei (prin inhalare, masaj și consum oral) pentru a ajuta la atenuarea durerii la femeile care se confruntă cu dismenoree primară. Ea a găsit un nivel moderat de dovezi pentru eficacitatea uleiurilor esențiale de a reduce potențial durerea menstruală, dar a concluzionat că cercetările viitoare, care depășesc anumite obstacole metodologice, sunt justificate.

5. Încurajează somnul

Tulburările de somn afectează aproape 70 de milioane de americani în fiecare an, potrivit Clinicii Cleveland. Tratamentele obișnuite pentru tulburările de somn, cum ar fi insomnia, includ terapia cognitiv-comportamentală, un ajutor de somn prescris sau o combinație a celor două, conform Clinicii Mayo. Adăugarea unui ulei esențial relaxant la rutina de noapte poate ajuta, de asemenea.

Uleiul de lavandă, de exemplu, conține mulți compuși benefici, inclusiv linalolul și acetatul de linalil menționate mai sus. Acești doi compuși funcționează pentru a deprima activitatea sistemului nervos central, linalolul prezintă efecte sedative, iar acetatul de linalil prezintă acțiuni narcotice, potrivit unei recenzii. (Merriam-Webster definește „narcoticul” ca un medicament care atenuează simțurile, ameliorează durerea și induce un somn profund în doze moderate.)

Cercetările sugerează că inhalarea uleiului de lavandă vă poate ajuta să vă adormiți. Într-un studiu pe 60 de pacienți dintr-o unitate de terapie intensivă cardiacă, cei care au inhalat ulei esențial de lavandă timp de 15 zile au observat îmbunătățiri semnificative ale calității somnului și ale anxietății în comparație cu pacienții care nu au inhalat uleiul.

6. Oferă efecte antimicrobiene

Multe uleiuri esențiale au, de asemenea, efecte antimicrobiene atunci când sunt aplicate pe anumite zone ale corpului, spune Davila.

Uleiul esențial de eucalipt, de exemplu, prezintă potențialul de a lupta împotriva bacteriilor orale precum Porphyromonas gingivalis, potrivit unei recenzii publicate în iunie 2019 în Molecules. Această bacterie contribuie la parodontită, o boală inflamatorie care distruge țesuturile din jurul dinților. Componenta principală din eucalipt, 1,8-cineneol, a fost utilizată pe cale orală.

7. Calmează durerea musculară

Amestecarea câtorva picături de ulei esențial în uleiul de masaj poate oferi beneficii pentru diverse cauze ale durerii musculare, inclusiv durerile cronice de spate.

Pentru un studiu în Thailanda, cercetătorii au desemnat adulților în vârstă cu dureri cronice de spate să primească un masaj suedez de 30 de minute (un stil de masaj blând care vizează relaxare) cu ulei de ghimbir sau un masaj thailandez de 30 de minute (un stil de masaj activ care folosește o presiune fermă). În timp ce ambele grupuri au experimentat îmbunătățiri semnificative ale durerii, grupul de masaj suedez cu ulei de ghimbir a înregistrat rezultate mai bune pe termen lung, după cum au constatat evaluările efectuate la 15 săptămâni după tratament. 

Uleiurile esențiale pot ajuta, de asemenea, la reducerea durerii musculare după antrenament. Un studiu publicat în septembrie 2019 în Comparative Exercise Physiology a repartizat aleatoriu 24 de femei inactive să primească fie o doză de supliment de ulei de rozmarin, două doze de supliment de ulei de rozmarin, fie un placebo la fiecare opt ore timp de 14 zile. După aceea, toate femeile au efectuat un exercițiu al picioarelor pentru a crea leziuni musculare. Ei au continuat să-și ia suplimentul sau placebo până la 72 de ore după ședința de exerciții.

Cercetătorii au măsurat umflarea mușchilor, durerea musculară și mai mulți markeri ai leziunilor musculare ale fiecărei femei înainte de exercițiu, apoi la 24, 48 și 72 de ore după aceea. Ei au descoperit că femeile care au luat două doze de ulei de rozmarin au avut niveluri semnificativ mai scăzute de creatinkinază la 48 de ore după exercițiu, în comparație cu femeile care au luat o doză sau un placebo. Creatin kinaza este o enzimă care se găsește în mușchi, cu niveluri mai mari indicând leziuni musculare. Descoperirile sugerează că suplimentarea cu ulei de rozmarin poate reduce leziunile și durerile musculare induse de efort.

Cu toate acestea, utilizarea uleiurilor esențiale sub formă de supliment este, în general, considerată o mișcare riscantă. Potrivit Operation Supplement Safety, nu există dovezi științifice de încredere că, consumul oricărui ulei esențial pe cale orală este sigur. „Uleiurile esențiale sunt antimicrobiene, așa că administrarea lor orală ar putea afecta bacteriile intestinale și tractul digestiv, care pentru unii oameni poate provoca iritații la esofag și stomac”, spune Davila.

Concluzia: Cine ar putea dori să folosească uleiurile esențiale ca terapie complementară?

Dacă sunteți în căutarea unei terapii complementare care să vă ajute cu stresul și anxietatea, somnul, durerea, greața și durerile de cap sau migrenele, uleiurile esențiale ar putea merita încercate. Asigurați-vă că faceți câteva cercetări în prealabil, deoarece unele uleiuri esențiale pot provoca reacții alergice sau pot interfera cu medicamentele. Verificați dacă nu există probleme de siguranță sau contraindicații pentru uleiurile esențiale pe care vă gândiți să le încercați. Când aveți îndoieli, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră primar sau cu un medic specialist instruit în utilizarea uleiurilor esențiale pentru probleme de sănătate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net