Află cum să învingi psoriazisul
Zonele afectate cu psoriazis te fac să nu te simţi niciodată în largul tău şi să porţi mereu haine lungi? Te numeri printre cele 3 persoane din 100 care suferă de psoriazis, o boală antiinflamatoare cronică. Citeşte care sunt cele mai bune metode de tratament în revista Click! pentru femei.
Psoriazisul e o afecţiune cutanată ale cărei cauze sunt puţin cunoscute. Totuşi, ultimele studii ştiinţifice au descoperit că cele mai multe forme de psoriazis se moştenesc. Această afecţiune este de fapt o anomalie epidermică care constă în accelerarea reînnoirii celulare. Dacă în mod normal celulele epidermei se înnoiesc la 30 de zile, în cazul psoriazisului acest proces se desfăşoară la o săptămână.
Simptomele psoriazisului pot varia de la o persoană la alta, la fel cum variază şi aspectul erupţiilor caracteristice, numite plăci psoriazice.
Porţiuni de piele foarte uscată, crăpată, care poate sângera.
Dureri, senzaţie de arsură, mâncărime la nivelul plăcilor
Unghii îngroşate.
Articulaţii umflate, dureroase.
Erupţia poate să apară pe porţiuni de piele mici sau pe porţiuni foarte mari, inclusiv în zone ale corpului vizibile
Care sunt factorii declanşatori
Dr. Rozalia Olszavky, medic dermatolog cu o lungă experienţă în tratarea cu succes a psoriazisului, evidenţiază factorii care determină apariţia lui: „Psoriazisul apare pe un teren cu o predispoziţie genetică şi există mai multe tipuri de factori declanşatori.
Factorii neuro-psihici: stresul, traumele psihice majore, stările conflictuale de lungă durată sunt cele mai frecvente cauze, regăsite la pacienţii diagnosticaţi pentru prima dată.
Medicamentele ca beta-blocantele (sărurile de litiu şi antipaludicele de sinteză) pot avea ca reacţie adversă declanşarea unui puseu de psoriazis la un pacient care până atunci nu a suferit de aceasta boală.
Infecţiile de orice fel, dar mai ales cele respiratorii, declanşează o formă particulară de psoriazis la copii, numit psoriazis gutat. Un tratament antiinfecţios făcut în aceste cazuri vindecă puseul de psoriazis.
Traumatismele au şi ele un rol important. Muncitorii care îşi folosesc mâinile în munci mai grele pot face psoriazis sever şi astfel boala capătă forme cronice severe".
Tratamentul adecvat
Tratamentul psoriazisului se face în funcţie de forma clinică, de extinderea leziunilor, de vârsta pacientului, ţinând cont şi de alte afecţiuni asociate.
„ Pentru că psoriazisul se manifestă sub forma unor scuame (coji mai mult sau mai puţin groase) pe un fond de roşeaţă care crează un disconfort de tipul mâncărimi, usturimi, orice tratament hidratant, emolient pentru piele, poate fi benefic până la un punct. O formă severă extinsă uneori necesită tratamente sistemice chiar timp îndelungat" recomandă medicul dermatolog Olsavszky.