Alertă într-o școală din județul Ilfov! Caz confirmat de meningită meningococică. Cum se manifestă boala: „Poate ucide un om în 48 de ore”

A fost confirmat un caz de meningită meningococică, într-o şcoală din judeţul Ilfov. A fost mesajul preşedintelui Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov. Boala este atât de grav încât poate ucide un om în 48 de ore. Persoanele la risc sunt copiii sub 4 ani, adolescenţii sau chiar și vârstnicii. 

Copil care se simte rău Foto: Shutterstock
Copil care se simte rău Foto: Shutterstock

Boala poate ucide un om în 48 de ore 

„În una din şcolile din comuna unde sunt medic de familie este un caz confirmat de meningită meningococică, o boala produsă de o bacterie numită Neisseria Meningitidis (meningococ). Această boală poate ucide un om în 48 de ore. Persoane la risc: copiii mici sub 4 ani, adolescenţii, vârstnici, precum şi cei care lucrează în profesii riscante (medici) sau unele persoane imunocompromise”, scrie, luni seară, pe Facebook, Sandra Alexiu.

Vaccinurile nu sunt ieftine

Aceasta explică faptul că statul român decontează vaccinurile pentru unii dintre cei aflaţi la risc şi vârstnici peste 65 de ani. „Pentru toţi ceilalţi vaccinurile se cumpără. Nu sunt ieftine, dar te protejează de moarte (în chinuri şi în foarte scurt timp). Pentru persoanele aflate în contact cu cazul confirmat se face profilaxie cu anumite antibiotice pe o scurtă perioadă de timp. Antibioticul se administrează numai cu o reţetă eliberata de un medic. Azi am dat o singura reţetă, deşi am anunţat părinţii...Din clasa respectivă niciun copil nu era vaccinat cu vaccinurile disponibile”, a mai transmis medicul.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov crede că, „dacă nu ne vom trezi din această inconştienţă care ne decimează copiii, vom avea generaţii întregi scurtate de la vârste fragede”. 1 doză de vaccin meningococic = 6 pachete de ţigări sau o sesiune de unghii semipermanente cu brizbrizuri”, a mai transmis medicul.

Ce este, de fapt, boala meningococică 

Boala meningococică este o afecțiune bacteriană severă care poate duce la umflarea țesuturilor care înconjoară creierul și măduva spinării (provocând meningită) sau la infectarea fluxului sanguin (ducând la septicemie meningococică).  În anumite situații, boala poate duce la pneumonie, dar este mai puțin frecventă.

Meningita se caracterizează prin inflamarea membranelor (meningele) din jurul creierului sau al măduvei spinării. Această inflamație poate începe brusc (acută) sau se poate dezvolta treptat (subacută). Cuvântul „meninge” se referă la cele trei membrane care acoperă sistemul nervos central. Membranele sunt straturi subțiri de țesut care oferă protecție pentru conținutul țesuturilor.

Cum se poate transmite boala 

Bacteria se răspândește pe cale aerogenă sau prin contactul apropiat cu o persoană infectată (prin sărut, împărțirea băuturilor sau prin traiul la comun). Aceasta se adună în nazofaringe, sau spațiul post-nasal, care face legătura între cavitățile nazale și gât. Bacteria este transportată de sânge către membranele (meningele) din jurul creierului sau al măduvei spinării. De obicei, se răspândește din zonele infectate din apropiere, cum ar fi sinusurile nazale, sau din lichidul cefalorahidian.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Mette Marit, Prințesa Ingrid și Prințul Haakon, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
man at supermarket jpg
Fosta mină de aur Treptele Romane, Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (14) jpg
politie nu treceti 0 jpeg
mr beast turda instagram jpg
ceausescu garda arghezi jpg
bani 13 800x533 jpg
masina murdara jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net