Alimentul care încarcă organismul cu calorii goale și crește riscul de numeroase boli. Este consumat de toți românii

Cu toții știm că zahărul reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătatea noastră. În cantități excesive, zahărul poate perturba complet echilibrul organismului. Cunoscut și sub denumirea de „drogul alb”, zahărul este omniprezent într-o gamă largă de alimente, inclusiv în acelea despre care nu am putea crede că îl conțin. În acest context, este esențial să înțelegem adevăratele efecte ale zahărului asupra sănătății și să demontăm miturile care îl înconjoară.

Mic dejun sanatos - alimentatie sanatoasa - manacare - ou- iaurt-ovaz-fructe de padure FOTO Shutterstock

Zahărul: un pericol ascuns

Zahărul este adesea asociat cu numeroase probleme de sănătate, în special când este consumat în cantități mari. Acest lucru este deosebit de îngrijorător în cazul copiilor, ale căror organisme sunt mult mai sensibile la efectele zahărului. Nutriționista Anca Alungulesei a subliniat importanța diferențierii între zahărul consumat de adulți și cel consumat de copii, subliniind că procesul metabolic este diferit la cele două categorii de vârstă.

E foarte important să facem diferența între zahărul pe care îl consumăm noi, adulții, și cel pe care-l consumă copiii, pentru că procesul metabolic este diferit. Ideea a pornit de la un studiu prin care s-a demonstrat faptul că cantitatea sau calitatea zahărului este mai importantă, în speță dacă îngrașă sau nu copiii. Nu trebuie să exagerăm cu consumul de dulciuri la copii sau cu cel de fructe, de lactate, pentru toate au zahăr. Trebuie să învățăm să distingem sursa de zahăr pe care o aducem în corpul nostru, în funcție de alimentul pe care-l consumăm”, a explicat Anca Alungulesei în emisiunea „La Măruță”.

Există mai multe tipuri de zahăr

Pentru a ajuta părinții să înțeleagă mai bine ce alimente sunt potrivite pentru copii, Anca Alungulesei a făcut o comparație între diferite tipuri de zaharuri.

Am făcut o comparație între cele trei tipuri de zaharuri. Avem lactatele și fructele, deci avem acești carbohidrați care se regăsesc în ambele, însă avem carbohidrați și în dulciurile rafinate. În compoziția laptelui avem apă foarte multă, carbohidrați, zaharuri naturale, grăsimi, proteine și vitamine și minerale, aceasta e compoziția laptelui. Apoi, avem fructele, unde avem apă, zaharuri naturale, fibre, care sunt esențiale, dar și nutrienții și vitaminele”, a explicat Anca Alungulesei.

Efectele zahărului rafinat

Nutriționista a evidențiat diferențele majore dintre zaharurile naturale, prezente în lapte și fructe, și zahărul rafinat din dulciuri. În timp ce laptele și fructele aduc beneficii semnificative organismului, dulciurile rafinate încarcă organismul cu calorii goale și cresc riscul de boli pe termen lung.

În zahăr nu găsim apă, lipsesc din el vitaminele, fibrele, proteinele și grăsimile. Deci dacă faci o comparație, vedem că lipsesc niște elemente esențiale, deci șocul asupra organismului este diferit. Când vorbim despre copii, e de preferat de 100 de ori să îi încurajăm să mănânce fructe, lactate, aș merge către cele de capră, în detrimentul zahărului. El crește celulele care nu sunt sănătoase”, a adăugat specialista.

Consumul de zahăr este un subiect complex și adesea înconjurat de mituri. Este crucial să înțelegem diferențele dintre sursele naturale de zahăr și zahărul rafinat, pentru a putea face alegeri informate și sănătoase. Reducerea consumului de zahăr rafinat și înlocuirea acestuia cu alternative mai sănătoase, cum ar fi fructele și lactatele, poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății noastre și a copiilor noștri. Fiți vigilenți și educați-vă cu privire la ingredientele din alimentele pe care le consumați pentru a vă proteja sănătatea pe termen lung.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cuplu de romani, disparut în inundatii, cautati in Spania Foto ABC    Álvaro Ybarra Zavala jpg
Nicolae Ceauşescu, la Conferinţa Naţională a PCR din decembrie 1977 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1977)
human structures made matters worse  jpg
mic dejun  foto   Shutterstock jpg
adelina pestritu colaj instagram jpg
Dr  Tarek Nazer 1000x600 jpg
atac de cord Pixabay jpg
marcel bolos jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net