Alimentul despre care se spune că este „carburant pentru creier”. Dr. Mihaela Bilic ne recomandă să-l consumăm
Atunci când vine vorba despre alimentația pentru slăbit, majoritatea dintre noi se gândesc imediat la reducerea carbohidraților și a făinoaselor. Acestea sunt, într-adevăr, nutrienți care pot contribui la creșterea glicemiei și a secreției de insulină, hormonul responsabil de stocarea grăsimilor. Cu toate acestea, Dr. Mihaela Bilic, cunoscutul nutriționist, subliniază importanța echilibrului atunci când vine vorba de consumul de făinoase și ne sfătuiește să le includem în dieta noastră, dar cu măsură.

„Făinoasele sunt carburantul cu care funcționează creierul”
În ciuda faptului că Dr. Bilic susține limitarea carbohidraților și a făinoaselor pentru a obține rezultate în procesul de slăbire, ea avertizează că eliminarea completă a acestora nu este o alegere sănătoasă. Făinoasele sunt o sursă importantă de glucoză, principala „carburant” pentru celulele noastre, inclusiv pentru creier. Fără carbohidrați, atât echilibrul fizic, cât și cel psihic, pot fi grav afectate. Așadar, nu doar că este imposibil să trăim fără glucide, dar echilibrul între nutrienți este esențial pentru o sănătate de lungă durată.
Cum să gestionăm farfuria de slăbit
Dr. Mihaela Bilic detaliază ce înseamnă o farfurie „ideală” pentru slăbit. Conform recomandărilor sale, jumătate din farfurie ar trebui să fie ocupată de legume (50%), un sfert de proteine (carne, pește sau ouă) și un sfert de făinoase sau amidon (25%). Acesta este un mod sănătos de a structura o masă, oferind nutrienți esențiali pentru organism, fără a risca creșterea în greutate.
Pentru o farfurie de slăbit, făinoasele ar trebui să fie reduse la minimum, fiind înlocuite cu legume și proteine. „Făinoasele dispar cu desăvârșire, mâncăm doar proteine cu legume”, explică nutriționistul.
Moderația este cheia
Dr. Bilic nu recomandă să eliminăm complet făinoasele din alimentație, ci mai degrabă să le consumăm cu măsură. O porție de făinoase poate include o felie de pâine, o porție de orez sau leguminoase (făină de năut, linte, mazăre), un cartof mediu sau câteva crackers. „Carbohidrații nu trebuie să reprezinte mai mult de 25% din farfurie. Dacă acest procent depășește, riscați să aveți o farfurie de îngrășat”, avertizează Dr. Bilic.
Prin urmare, cheia pentru o alimentație sănătoasă și eficientă în slăbire este echilibrul. Făinoasele sunt un „carburant” important pentru organism, însă este esențial să învățăm cum să le consumăm în mod corect și să le combinăm cu alte alimente, pentru a sprijini sănătatea generală, fără a risca creșterea în greutate.
Consumul de făinoase, atunci când este făcut cu măsură, nu doar că nu este dăunător, dar este esențial pentru menținerea unei stări de bine. Dr. Mihaela Bilic subliniază importanța unui regim alimentar echilibrat și sfătuiește să evităm extremele – eliminarea completă a făinoaselor sau consumul lor în exces. Farfuria ideală pentru slăbit este una diversificată, care include legume, proteine și carbohidrați, toate consumate în proporțiile corecte.