Bătăturile trec cu foi de ceapă
Coada-calului. Se fac băi locale, calde spre fierbinţi, cu ceai de coada-calului: se prepara un decoct din 500 g de plantă la 4l de apă, se fierbe 20 de minute, se varsă în apa de baie sau se pune într-un lighean şi se fac băi locale, timp de 15 minute;
Salcie. În acelaşi fel se pot face băi cu decoct din frunze de salcie, frunze de volbură, frunze de păducel
Foi de ceapă. După o baie caldă cu una din plantele de mai sus se aplică o foaie de ceapă albă de iarnă, uşor zdrobită; se fixează cu leucoplast, se menţine minimum 8 ore (de seara până dimineaţa); operaţiunea se repetă până când se desprind toată porţiunea îngroşată a bătăturii şi rădăcina ei.
Comprese fixe cu frunze de iederă sau căţei de usturoi zdrobiţi. Se aplică în acelaşi mod ca şi compresele cu foi de ceapă pană la desprinderea bătăturii.
Click! spune
Bătătura reprezintă porţiunea cornoasă a pielii se dezvoltă şi apare ca o suprafaţă uşor denivelată/netedă, scuamoasă, de culoare brun-gălbui.
Se localizează în punctele de presiune a încălţămintei: pe faţa externă a degetului mic de la picioare, pe faţa internă a degetului mare, în tălpi, în palme. Poate fi dureroasă şi să producă neplăceri la mers, respectiv la mânuirea unor obiecte.