Boala de care suferă aproape 7 milioane de români și care poate ucide oricând. Lucrul banal care îți poate salva viața

Ultima actualizare:

Aproximativ 6,6 milioane de români suferă de hipertensiune arterială (HTA), o afecțiune care poate ucide în orice moment dacă nu este gestionată corespunzător. Din nefericire, doar 68% dintre aceștia sunt diagnosticați, iar doar 59% urmează un tratament adecvat, conform datelor furnizate de Societatea Română de Hipertensiune.

Control medical. Foto: arhiva.
Control medical. Foto: arhiva.

Importanța controlului hipertensiunii

Conform statisticilor, dacă rata de control a hipertensiunii ar ajunge la 50%, peste 140.000 de vieți ar putea fi salvate în următorii 15 ani. În contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva HTA, Societatea Română de Hipertensiune face un apel urgent către toți românii să își măsoare tensiunea arterială, subliniind că acest gest simplu poate salva vieți.

Principala cauză de deces în România

Prof. univ. dr. Theodora Benedek, președintele Societății Române de Hipertensiune, a explicat că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, hipertensiunea arterială fiind responsabilă pentru peste 60% din decesele de cauză cardiovasculară. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat în 2023 o prevalență a HTA de 48% în România în rândul populației cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, mult peste media mondială de 35%.

Complicații devastatoare

Hipertensiunea arterială poate avea complicații multiple și severe, cum ar fi insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral (stroke) și decesul. Dr. Benedek subliniază că pentru fiecare creștere de 20 mm Hg a tensiunii sistolice peste valoarea normală, riscul de stroke sau deces se dublează. Este esențial să se acționeze asupra factorilor de risc modificabili, precum alimentația nesănătoasă, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul și stresul.

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva HTA, Societatea Română de Hipertensiune lansează un apel public către întreaga societate, în special către cei cu risc cardiovascular. „Indiferent de vârstă, sex, ocupație sau stil de viață... Măsurați-vă tensiunea arterială! Durează doar câteva minute și vă poate salva viața!” afirmă dr. Benedek.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune gravă și răspândită în România, care necesită o atenție deosebită și o gestionare adecvată. Măsurarea regulată a tensiunii arteriale și adoptarea unui stil de viață sănătos pot face diferența între viață și moarte pentru milioane de români. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nucleu terra
image
image
image
image
image
image
casa-locuinta-credit-imobiliare-cheie
delta jiului1 jpg
rsz legume   shutterstock jpg
Bustul Luizei Zavloschi în fața școlii din satul Buda, în Paul Zahariuc, „Comuna Oșești - File de istorie vasluiana”, Iași, Editura PIM, 2019.
piscina strand depositphotos1 jpg
elev examen jpg
gandac 3 jpeg
insula lord howe captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net