Boala de care suferă regele Charles. Cauze, simptome, tratament

#Casa Regală a Marii Britanii

Adenomul de prostată este o afecțiune urologică comună, cu o incidență estimată de peste 50% în rândul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 60 și 69 de ani, care apare în general odată cu înaintarea în vârstă. Recent, tratamentul acestei boli a fost tot mai intens dezbătut, mai după ce regele Charles a fost diagnosticat cu această boală, scrie adevărul.ro. 

Cum se tratează adenomul de prostată Foto: Shutterstock
Cum se tratează adenomul de prostată Foto: Shutterstock

Adenomul de prostată, boala de care suferă Regele Charles 

Săptămâna viitoare, Regele Charles al III-lea se va prezenta la spital pentru a fi operat din cauza unei afecţiuni la prostată. „Ca milioane de bărbaţi în fiecare an, regele a fost consultat pentru o hipertrofie de prostată. Afecţiunea de care suferă Majestatea Sa este benignă şi el va merge la spital săptămâna viitoare pentru o procedură corectoare”, a anunţat Palatul Buckingham într-un scurt comunicat de presă.

Boala, frecventă în rândul bărbaților de peste 50 de ani

De obicei, familia regală britanică nu dezvăluie detalii despre bolile membrilor săi, considerând că toate problemele medicale reprezintă o chestiune privată. Însă Palatul Buckingham a precizat că regele Charles al III-lea a dorit să împărtăşească aceste detalii pentru a-i încuraja astfel pe bărbaţii care se confruntă cu simptome să se prezinte la controale medicale. Serviciul Naţional de Sănătate din Regatul Unit (NIH) a descris pe site-ul său prostata mărită benignă ca fiind o afecţiune ce poate afecta modul de urinare şi care este frecventă în rândul bărbaţilor de peste 50 de ani.

Nivelul testosteronului și riscul de adenom de prostată

În urologie, studiul adenomului de prostată și al legăturii acestuia cu testosteronul este un subiect intens dezbătut. Studiile care și-au propus să afle dacă nivelul testosteronului influențează riscul de adenom de prostată au oferit rezultate mixte și uneori contradictorii.

Unele cercetări sugerează că bărbații cu niveluri ridicate de testosteron pot avea un risc mai mare de a dezvolta adenom de prostată, lucru datorat în principal rolului pe care testosteronul și derivatul său, dihidrotestosteronul (DHT), îl joacă în reglarea creșterii celulelor prostatice. În condiții normale, cei doi hormoni contribuie la funcționarea sănătoasă a prostatei, dar în concentrații prea mari, pot stimula o creștere excesivă a celulelor prostatei, ceea ce poate duce la formarea adenomului de prostată.

Se poate ajunge la cancerul de prostată

O problemă de sănătate foarte frecventă, pe care, din păcate, mulţi o ignoră este însă cancerul de prostată. Statistic vorbind, unul din 10 bărbaţi va face, la un moment dat în viaţă, cancer de prostată. Descoperit în stadii incipiente, acesta este vindecabil chirurgical sau prin radiofrecvenţă. Însă mulţi români ajung la medic când deja este destul de târziu. Aşa că orice bărbat ar trebui să se prezinte la un control de rutină după împlinirea vârstei de 45 de ani.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net