Boala gravă pe care o pot cauza tatuajele pe piele. Specialiștii trag un semnal de alarmă: „Putem observa că particulele de cerneală se...”
Cercetătorii au descoperit că tatuajele pot cauza cancer de piele, în urma unui studiu realizat pe frați gemeni, astfel că specialiștii trag un semnal de alarmă asupra celor care își doresc să se tatueze.

Cerneala folosită la tatuaje crește riscul apariției cancerului
Experții de la Universitatea din Danemarca de Sud au efectuat un experiment pe 2.300 de participanți și au descoperit că persoanele tatuate prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta cancer cutanat, relatează Science Alert. De asemenea, cercetările precedente au arătat că există un risc mult mai mare de limfom la oamenii care au tatuaje pe față.
„În studiul nostru, nu vedem o legătură clară între apariția cancerului și culorile specifice ale cernelii, dar asta nu înseamnă că acest aspect este irelevant”, a spus Biostatisticiana Signe Bedsted Clemmensen.
Se pare că cerneala coține substanțe extrem de periculoase, mai ales cea roșie.
„Acest lucru ar putea însemna că sistemul imunitar încearcă constant să răspundă la cerneală, iar încă nu știm dacă această solicitare persistentă ar putea slăbi funcția ganglionilor limfatici sau ar putea avea alte efecte asupra sănătății.
„Putem observa că particulele de cerneală se acumulează în ganglionii limfatici, iar bănuim că organismul le percepe ca substanțe străine”, a explicat hematologul Henrik Frederiksen de la Universitatea Odense.
Un raport înregistrat în anul 2016 pentru Comisia Europeană arată că majoritatea cernelurilor folosite în tatuaje nu sunt aprobate pentru utilizare în produse cosmetice, iar unele dintre ele sunt considerate cancerigene, după ce intră în procesul de degradare.
Specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că cei care își doresc un tatuaj, ar trebui să acorde o atenție mult mai sporită asupra tipurilor de cerneală și să verifice înainte dacă suferă de afecțiuni ale pielii, precum psoriazisul.
„Impactul asupra sistemului imunitar ar trebui investigat mai detaliat, astfel încât să putem înțelege mai bine mecanismele implicate”, a mai spus Clemmensen.