Care e cel mai bun pate din comerț, după părerea lui Dragoș Pătraru: „Suntem prea grăbiți ca să ne uităm ce otrăvuri băgăm în noi”

Dragoș Pătraru a analizat mai multe tipuri de pate disponibile în supermarketuri și a tras concluzii deloc măgulitoare pentru marii producători. Într-un episod din „Starea Sănătății”, jurnalistul a luat la rând cinci cutii de pate, punând accent pe diferența dintre ceea ce promite eticheta din față și realitatea ingredientelor trecute pe verso.

Care e cel mai bun pate din comerț, după părerea lui Dragoș Pătraru / foto: captură video
Care e cel mai bun pate din comerț, după părerea lui Dragoș Pătraru / foto: captură video

Când vine vorba despre alimentele pe care le punem pe masă, puțini dintre noi verifică cu atenție etichetele produselor. Dragoș Pătraru a decis, însă, să facă acest lucru și a analizat cinci tipuri de pate din comerț, dezvăluind discrepanțele dintre mesajele de marketing afișate pe ambalaj și realitatea ingredientelor. Concluzia jurnalistului, prezentată într-un episod al emisiunii „Starea Sănătății”, nu este deloc una încurajatoare pentru consumatori.

Pate Scandia

Primul produs: Scandia Sibiu, 120 de grame. Atenție, oameni buni! Nu vă mai luați niciodată după ce scrie pe eticheta din fața produsului. Sunt chestii puse acolo pentru a vă păcăli. Ele ar trebui interzise prin lege, așa cum se întâmplă în alte țări care pun cetățeanul în centrul preocupărilor, nu profitul unor companii care fac o misiune din a îi înșela pe consumatori”, a spus Pătraru.

Deși ambalajul promite „curat, fără aditivi, fără E-uri, fără conservanți, ficat numai din porc, fără coloranți”, realitatea arată altfel. Potrivit etichetei din spate, produsul conține ficat de porc (24%), slănină, apă, șorici, proteină vegetală din soia, sare iodată, zahăr, amidon din porumb, ceapă, condimente și usturoi. 

Această cutie are, conform declarației nutriționale, la 120 de grame, 20,4 grame de grăsimi, 4,8 grame de glucide, fibre 1,56, 12,96 de grame de proteină, 1,7 grame aproape de sare. 11 ingrediente. Mai puține decât în pateul vegetal, dar nu în regulă... zahăr, amidon din porumb, chestii...”, a spus Dragoș Pătraru.

Antrefrig, mai darnic la ficat

Al doilea produs verificat a fost Antrefrig: „Ingrediente: apă, ficat de porc (30%)... ooo, darnicilor, iată, se poate și mai mult... 30%! Bravo! Unde mai pui și că este de origine din Uniunea Europeană. Urmează slănină, făină de grâu, amestec de condimente (lapte praf degresat, extracte de condimente, ceapă, condimente), proteină animală de porc, sare”, a continuat jurnalistul.

În privința valorilor nutriționale, cutia are 20 grame de grăsimi, 5,5 grame de glucide, 9,5 grame de proteine și 1,6 grame de sare. „Sunt 10 ingrediente. Știți cum arată slănina aia pe care o bagă ăștia în pateurile astea? Nu vreți să știți. Dacă am vedea procesul, nu am mai consuma. De ce credeți că nu ne arată?”, a întrebat retoric realizatorul.

Mandy, marketing și multe ingrediente

Despre pateul Mandy, Dragoș Pătraru a fost la fel de critic: „Din nou porcăriile de marketing pe eticheta din față (...) Raportat la o cutiuță de 120 grame avem 15 grame jumătate de grăsimi, 7,5 grame de zaharuri, 0 fibre, 11,16 grame proteină, 1,7 grame de sare. Sunt 14 ingrediente, destul de multe... Nu mai zic că ei nici nu știu să scrie ce bagă în acest produs, deci, mi-ar fi teamă”.

Bucegi

A urmat analiza unui pate Bucegi: „Am analizat și varianta de pate vegetal de la Bucegi. Tot 120 de grame (...) Raportat la cantitatea din cutiuță avem: aproape 17 grame de grăsimi, aproape 5 de glucide, un gram de fibre, 13 grame de proteină, 1,4 grame de sare. Acum, la acest produs, trebuie să fi absolvit chimia ca să spui exact numărul de ingrediente, din cauza acestor formulări”.

Ardealul, „aceleași vrăjeli”

Ultimul pate verificat a fost Ardealul, la cutie de 100 de grame: „Și am ajuns la Ardealul, 100 de grame. Aceleași vrăjeli în față. Fără, scrie mare aici, fără monoglutamat, carmină, nitriți adăugați. Înțeleg că ăștia de la Ardealul spund espre ăștia de la Bucegi că produc otravă (...) 16 grame de grăsimi, 4 grame de glucide, 9 grame de proteină, 2 grame de sare. Sunt 12 ingrediente, din nou, foarte mult, enorm. Nu consumi așa ceva dacă vrei să ai grijă de sănătatea ta”.

Concluzie

După ce a pus la coș toate cele cinci cutii, Dragoș Pătraru a subliniat că niciunul dintre produsele analizate nu este demn de încredere:

Eu refuz să cred că ficatul este principalul ingredient în 4 din 5. Adică, am impresia că e ca la gem. Așadar, avem în aceste pateuri, între 20 și 30% ficat. Eu sunt sigur că avem mai multă slănină decât ficat. Mai mult șorici decât ficat. În orice caz, dacă nu e adevărată această variantă, n-avem de unde să știm, că ei nu scriu, avem slănină plus șorici în cantitate mai mare decât ficatul. Dar vedeți, ei nu scriu lucrurile astea pe cutie (...) Noi suntem prea grăbiți ca să ne uităm ce otrăvuri băgăm în noi, ce otrăvuri le dăm copiilor și apoi ne întrebăm de ce ne-am îmbolnăvit”, a spus jurnalistul.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ilie Bolojan FOTO Mediafax
image png
image png
front 1 jpg
Peste, Mihaela Bilic, foto Shutterstock, Facebook jpg
Dr  Virgiliu Stroescu, foto Instagram  jpg
Netflix HBO Max warner bros jpg
cea mai tanara miliardara din lume are 29 de ani a avut o idee care a imbogatit o rapid 1029087 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net