Care este condimentul-minune din bucătărie considerat vital pentru creier. Este destul de ieftin, dar face adevărate minuni
Ghimbirul are o lungă istorie de utilizare ca remediu tradițional. Nu doar că ajută la îmbunătățirea sănătății digestive, dar este, de asemenea, un condiment eficient atunci când vine vorba de sănătatea creierului. Ghimbirul conține sute de substanțe fitochimice, care protejează împotriva stresului oxidativ, conform Bristol Live.
Ghimbirul, folosit ca remediu natural
Ghimbirul, denumit popular şi „ghimber“ sau „gingiber“, este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale. Rădăcina de ghimbir are o formă neregulată, contorsionată. Aceasta atinge până la 5-6 centimetri în lungime. Ghimbirul e preţuit în bucătăriile orientale din India, Malaezia, Nepal, Bangladesh etc.
În fostele colonii britanice, cum ar fi Canada, Australia, Jamaica, Kenya, se consumă o aşa-zisă „bere“ din ghimbir (ginger beer), care de fapt este o băutură nealcoolică, răcoritoare. Beneficiile acestei plante sunt binecunoscute. Ghimbirul este folosit de mii de ani ca remediu natural, datorită proprietăţilor sale medicinale. Vechile texte chineze, romane, greceşti şi arabe menţionează utilizarea rădăcinii de ghimbir pentru îmbunătăţirea sănătăţii şi bunăstării.
Beneficiile ghimbirului
Ghimbirul are o multitudine de beneficii printre care: combaterea infecţiilor, scăderea colesterolului, pierderea kilogramelor în plus. Este clar că adăugarea rădăcinii de ghimbir în dieta zilnică va avea un efect benefic asupra sănătăţii.
Infecţiile fungice pot cauza o varietate de afecţiuni, precum candidoza sau ciuperca piciorului. Datorită proprietăţilor sale antifungice, ghimbirul combate aceste infecţii, grăbind vindecarea. Ghimbirul luptă şi împotriva infecţiilor bacteriene. Acesta ajută la tratarea bronşitelor, laringitelor, pneumoniei şi a infecţiilor aparatului urinar.
Îmbunătățește sănătatea creierului
Un studiu a arătat că ghimbirul poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate îmbunătăți capacitatea de a memora. Un alt studiu a indicat că ghimbirul este un posibil stimulator cognitiv, în special pentru femeile de vârstă mijlocie.
Alte beneficii ale ghimbirului: protejează creierul de daunele cauzate de radicalii liberi, poate ajuta la încetinirea evoluției bolii Alzheimer și crește nivelul de serotonină și dopamină (nivelurile scăzute ale acestor substanțe chimice au fost legate de depresie).
Blochează dezvoltarea celulelor canceroase
Probabil cele mai impresionante beneficii ala ghimbirului sunt proprietăţile sale anticancer. Acestea de datorează componentei 6-gingerol. Unele studii arată că miraculosul condiment poate fi eficient în blocarea dezvoltării celulelor canceroase în cazul cancerului ovarian, pancreatic şi de prostată. Cu toate acestea, este necesară continuarea procesului de cercetare pentru a determina modul în care ghimbirul inhibă dezvoltarea cancerului şi cum poate fi folosit în ajutorul pacienţilor.
Aşadar, ghimbirul nu este doar un condiment aromat şi foarte popular, ci şi un remediu natural cu multe beneficii pentru sănătatea noastră. De aceea, cu cât îl consumăm mai des, cu atât ne vom putea bucura mai mult de efectele sale terapeutice.