Cât de sănătos este să înlocuim mierea cu zahărul? Răspunsul surprinzător al unui medic nutriționist

Ultima actualizare:

Obținut din sfecla de zahăr sau trestia de zahăr, acest aliment creează dependență și devine un adevărat pericol în rândul populației. Din ce în ce mai multe persoane reușesc cu greu să-și înfrâneze pofta de dulce, și de teama că zahărul le poate face rău, aleg să-l înlocuiască cu mierea. Cât de sănătos este acest obicei, ne spun chiar medicii.

Ce se întâmplă dacă înlocuim mierea cu zahărul / foto: Pixabay
Ce se întâmplă dacă înlocuim mierea cu zahărul / foto: Pixabay

Majoritatea oamenilor care tind să înlocuiasă zahărul cu mierea trebuie să știe că ambele conține atât fructoză, cât și glucoză, deși în proporții diferite.

Cât de sănătos este să înlocuim zahărul cu miere?

Medicul nutriționist Nicoleta Lupașcu a devenit cunoscut în social media datorită clipurilor sale video explicative și educative în ceea ce privește o viață și alimentație corectă. Recent, aceasta a abordat un subiect controversat: consumul de zahăr, și a menționat că nu obținem beneficii suplimentare dacă înlocuim zahărul cu mierea, întrucât ambele conține glucide și zaharuri.

„Zahărul este format din două moleule simple: glucoză și fructoză, în proporții egale. Mierea conține 80% zaharuri, dintre care glucoză și fructoză, de asemenea, în proporții egale și 20% apă.

Orice tip de zahăr vine de la o plantă: trestie, sfeclă de zahăr, porumb sau cocos (...). indiferent de sursa de proveninență, că este zahăr, miere de albine sau alte siropuri, consecințele sunt date de prezența acestor două molecule de fructoză și glucoză, și de repeziciunea cu care ele ajung în sânge.

Așadar, n-ai obținut beneficii suplimentare dacă ai înlocuit zahărul cu mierea de albine sau alte siropuri, atât timp cât acestea conțin glucoză și fructoză.”, a explicat medicul, prin intermediul unui clip video postat pe TikTok. 

@drnicoletalupascu 🐝Mierea este aproape egala cu zaharul! Ca efecte asupra organismului. Efectele sunt identice. Și asta se vede in răspunsul metabolic pe care îl da organismul. La fel de mult ↗️crește glicemia, la fel de mult se eliberează insulina, la fel de mult 🤰îngrașă, la fel de mult se formează grăsime. Deoarece, 👉conține aceleași molecule ca și zaharul: glucoza și fructoza. Glucoza care ii prisosește organismului (când celule sunt pline) este transformată in grăsime stocată in grăsime. Despre fructoza? Nu folosește la nimic, așadar, organismul scapă de ea tot prin transformarea ei in grăsime. Zaharul/mierea/siropurile vin de plante. Diferă metoda de obținere. Adevărat ca îndrăgim 🐝Albinele și le apreciem munca, dar nu s-au gândit vreodată ca mierea făcută de ele o sa ajungă in ☕️cafea, prăjituri și ca va înlocui zaharul. Poate ca desert, duminica? In ceaiul când suntem 🤒bolnavi? Natural sau procesat, moleculele sunt de vina! Din păcate…🥲 🍨Desert înseamnă dulce, dar dulce nu inseamana obligatoriu zahăr/miere alte siropuri. Dacă vrei ceva dulce, dar fără sa îți pui in pericol silueta și/sau sănătatea, am cules și pus intr-o carte 📖DESERTURI PENTRU SILUETE, multe variante de astfel de deserturi. Simple, cu ingrediente puține și rapid de preparat. 🚀O găsești in linkul din profil 👉https://stan.store/Nicoleta 👉Știai asta despre miere? #farazahar #farazaharadaugat #fărăzahăr #grăsime #grasimeabdominala #grăsimeviscerală #scadereingreutate #scadereponderala #slabire #slabiresanatoas ♬ original sound - Dr.Lupascu/Medic Nutritionist

Cum acționează zahărul în organism? 

O cantitate mare de zahăr din dulciuri sau băuturi dulci este absorbit de organism rapid, ceea ce conduce la o secreție exagerată de insulină. Cât despre zahărul obținut din fructe, acesta este absorbit mai încet de organism și nu conduce la creșterea puternică a glicemiei. 

„Zahărul consumat sub forma băuturilor dulci şi a altor nenumărate forme de dulciuri se absoarbe foarte repede, inundând organismul cu cantităţi foarte mari de glucoză sau de fructoză, declanşând o secreţie exagerată de insulină, care va duce la hipoglicemie cu manifestările cunoscute.

În schimb, zahărul din fructe, fiind legat de fibre, în special de pectină, se absoarbe mai încet, fără să ducă la o creştere marcată a glicemiei, cu toate urmările ei”, a declarat doctorul Claudiu Cobuz, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabilice, potrivit Adevărul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
image png
1 femeie menopauza jpg jpeg
1 pasca oua rosii cozonac 1706149666 jpg jpeg
image png
plante care elimina energia negativa din casa jpg
green bank cel mai linistit oras din lume jpg
mario ilie roman uk jpg
Utilaj puternic jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net