Cât de sănătos este untul? Care pot fi consecințele dacă îl consumăm zilnic
Untul a devenit un produs tot mai popular în ultimul timp, iar o mulțime de români îl introduc în diverse rețete, sau îl folosesc pentru a înlocui uleiul, atunci când prăjesc ceva. Însă, cât de sănătos este, de fapt, acest banal ingredient? Ei bine, ca în majoritatea cazurilor când vine vorba despre alimentație, se pare că totul ține de cât de moderați suntem!
În ultimii ani, untul a devenit un ingredient tot mai de nădejde în bucătăriile noastre, iar Internetul a popularizat multe rețete care folosesc acest produs, sau înlocuiesc alte grăsimi nesănătoase cu el. De asemenea, el este foarte util atunci când vrem să prăjim ceva fără ulei, iar rezultatul final va fi o mâncare mult mai ușoară, cu un gust deosebit. Însă, este sănătos să introducem atât de masiv untul, în dieta noastră? Ei bine, potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, se pare că, cheia acestei probleme se află în moderația fiecăruia dintre noi!
Se pare că porția normală de unt pe care o putem consuma pe zi este cam de 10 grame, iar unii specialiști ne spun că zahărul și amidonul sunt, de fapt, mult mai nesănătoase decât untul. Însă, dacă vreți să folosiți acest ingredient pentru a înlocui uleiul, trebuie să știți că experții ne mai spun că untul nu este la fel de sănătos precum simplul ulei de măsline! „În general, rezultatele studiului nostru sugerează că untul nu ar trebui nici pus la colț, dar nici considerat un aliment recomandat pentru o sănătate de fier”, a declarat medicul cardiolog Dariush Mozaffarian, potrivit sursei citate.
Cât de sănătos este conumul zilnic de unt
O combinație extrem de populară în țara noastră este untul întins pe o felie de pâine, cu dulceață deasupra. Ei bine, din nefericire, se pare că medicii ne sfătuiesc să nu facem un obicei din a consuma acest desert popular! „Nu este sănătos să mănânci trei felii de pâine cu unt cu salam sau cu dulceață la micul dejun zilnic”, ne spun medicii.
Consumat în exces, untul poate afecta serios sănătatea. El conține grăsimi saturate care cresc colesterolul, iar, pe deasupra, el are foarte multe calorii.