Îngrozitor: numărul copiilor obezi din România s-a dublat în 10 ani!
În ultimul deceniu, țara noastră s-a confruntat cu o dublare a numărului de cazuri de obezitate infantilă. Situația este și mai îngrijorătoare atunci când aflăm că, peste jumătate din decesele din România, se cauzează factorilor de risc ce țin de modul nostru de viață, cum ar fumatul, dieta nesănătoasă și lipsa activității fizice.
Cunoscutul medic Mihai Craiu, care este în prezent medic primar pediatru la Institutul Național pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, din Capitală, trage un semnal de alarmă pentru români. Potrivit acestuia, alimentația copiilor din țară este o problemă care trebuie rezolvată cât mai repede, deoarece numărul cazurilor de obezitate printre copii s-a dublat, în ultimul deceniu. Acesta vorbește despre faptul că, problema greutății în țara noastră va duce, inevitabil, la o catastrofă, în cele din urmă, potrivit informațiilor din adevarul.ro.
Cadrul medical a spus că a observat personal creșterea alarmantă a numărului de copii care suferă de probleme de greutate. Sute de copii au sosit în grija lui, de-a lungul ultimilor ani, cu diverse alte probleme, dar care aveau, pe deasupra, un alt lucru în comun, indiferent de situație. Este vorba despre o greutate mult peste numărul normal de kilograme pentru categoria de vârstă. Doctorul Craiu spune că mulți medici din țara noastră atrag atenția asupra acestei probleme.
Alimentația, crucială pentru sănătatea copiilor
Specialistul în sănătate publică, dr. Răzvan Cherecheș, vorbește despre importanța majoră pe care o au în dieta copiilor fructele, cât și diferitele tipuri de legume, cereale integrale, dar și carnea de pește. Acesta citează studii oficiale despre rolul major pe care îl are alimentația sănătoasă. Conform lui Cherecheș, un alt fapt care trebuie avut în vedere este acela că, mesele trebuie să fie la ore regulate, iar dieta una diversificată.
Conform informațiilor venite de la Comisia Europeană, mai bine de jumătate dintre decesele din țara noastră au cauză factori de comportament, precum fumatul sau alimentația nesănătoasă. Potrivit acestor date, deja suntem în situația în care 1 din 6 adolescenți este deja supraponderal, sau chiar obez.